Αλλαγές στις ασφάλειες των αυτοκινήτων

ByXenofwntas

23/01/2014

Η Τράπεζας της Ελλάδος προώθησε στις ασφαλιστικές εταιρείες τη νέα εγκύκλιο, η οποία αφορά στον τρόπο πληρωμής μιας ασφάλειας. Όσοι είχαμε μάθει να πληρώνουμε στο τέλος του ενός μήνα διορίας που προσέφεραν οι ασφαλιστικές εταιρείες, καλό είναι να το ξεχάσουμε, αφού πλέον με τη λήξη του συμβολαίου αν δεν έχει πληρωθεί θα ακυρώνεται αυτόματα. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες προδιαγραφές που ισχύουν στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος που θα γίνει νόμος, αναφέρει ότι καταργείται η αυτόματη ανανέωση ασφαλιστήριων συμβολαίων που δεσμεύει τους πελάτες και εξυπηρετεί τις εταιρείες. Η εγκύκλιος κλείνει αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το συμβόλαιο που δε θα έχει πληρωθεί μέχρι τη λήξη του ακυρώνεται. Πλέον δέκα ημέρες πριν τη λήξη του συμβολαίου ο ασφαλιστής σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία θα ενημερώνει εγγράφως τον ασφαλισμένο για την υποχρέωση που έχει να ανανεώσει το συμβόλαιό του, ενώ σε περίπτωση έκδοσης νέου πρέπει να προκαταβάλλεται το ασφάλιστρο. Με αυτό τον τρόπο προωθείται η διαδικασία πληρωμής ασφαλίστρων στις τράπεζες, κάτι που θα φέρει άμεσα μετρητά στις εταιρείες.

Τέλος, η Ελληνική Αστυνομία τον τελευταίο καιρό έχει εντείνει τους ελέγχους για ανασφάλιστα οχήματα, αφαιρώντας διπλώματα και πινακίδες κυκλοφορίας σε όσα παρανομούν, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη προστασία σε αυτούς που κινούνται στους δρόμους. Ωστόσο, οι ασφαλιστικές λένε ότι το μέτρο δεν έχει αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Κλείνοντας ίσως αυτό το μέτρο κατά την άποψή μας να φέρει περισσότερα ανασφάλιστα αυτοκίνητα στους δρόμους, λόγω της μικρής διάρκειας του χρόνου πληρωμής.