Στις 14 Μαΐου θα είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για την ιαπωνική Subaru. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη συμπλήρωση 50 χρόνων κατασκευής κινητήρων Boxer για τους Ιάπωνες. Ο πρώτος Boxer κινητήρας τοποθετήθηκε στις 14 Μαΐου του 1966 στο Subaru 1000, ένα επιβατικό μοντέλο για όλους. Από τότε η Subaru έχει προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει τα πλεονεκτήματα των κινητήρων Boxer, καθώς τους ενισχύει συνεχώς.

subaru 1000 1Σήμερα κάθε αυτοκίνητο που πωλείται από την Subaru είναι εξοπλισμένο με κινητήρα Boxer, με τη συνολική παραγωγή κατά τα τελευταία 50 χρόνια να φτάνει τα 16.000.000 μονάδες. Ο κινητήρας διαθέτει μια οριζόντια  σχεδίαση με τα έμβολα να βρίσκονται σε μια συμμετρική διάταξη. Τα έμβολα λειτουργούν για να ακυρώνετε η δύναμη της αδράνειας, με αποτέλεσμα λιγότερους κραδασμούς και εξαιρετική ισορροπία περιστροφής που παρέχουν μια ομαλή αίσθηση στον οδηγό, όμως αν χρειαστεί διαθέτουν και μια υψηλή κλίμακα στροφών.

Ο κινητήρας Boxer είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το σύστημα της Subaru, Symmetrical All – Wheel – Drive (AWD). Το σύστημα αυτό προσφέρει ένα συνδυασμό από σταθερότητα και πρόσφυση, ενώ δίνει ισορροπημένη κατανομή του βάρους. Όλο αυτό προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, όπως η σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες και η γρηγοράδα στις επικίνδυνες στροφές. Η Subaru όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει τη σταθερή αξία των Boxer κινητήρων στα αυτοκίνητα της, όμως εμείς θα θέλαμε μια μικρή βελτίωση στην ιπποδύναμη και φυσικά την οικονομία.