Την Πέμπτη 08/03/2018 ψηφίστηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο που αφορά το Υπουργείο Μεταφορών και το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι ότι μπαίνει στη ζωή μας η σήμανση για τους ποδηλάτες, οι οποίοι οφείλουν να ακολουθούν τον ΚΟΚ όπως και οι οδηγοί αυτοκινήτων και φορτηγών.

Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι είναι η μείωση των προστίμων του ΚΟΚ κατά 40% σε όλα τα πρόστιμα και πως πλέον η κλήση θα είναι ανάλογη με τα εισοδήματα που θα είναι δηλωμένα στην εφορία. Οι παραβάσεις όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τη συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, την παραβίαση του Stop, την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, την παράνομη προσπέραση, θα έχουν πλέον αυξημένα πρόστιμα, ενώ αν η ίδια παράβαση γίνει τρείς φορές μέσα στην 5ετία θα αφαιρείται το δίπλωμα δια παντός.

Επιπλέον, καταργείται η διάταξη με τη μείωση του προστίμου στο μισό αν πληρωνόταν εντός 10 ημερών. Σύμφωνα με το νέο ΚΟΚ τα πρόστιμα ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίας. Η πρώτη είναι έως 100€, η δεύτερη από 101€ έως 300€ και η τρίτη από 301€ έως 600€. Εκτός αυτές όμως θα υπάρχουν ακόμα δύο κατηγορίες της πολύ υψηλής συχνότητας και τις αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όπου και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

Στις βαριές παραβάσεις όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς Bluetooth, η ζώνη ασφάλειας, το κράνος, η μεταφορά παιδιών χωρίς ασφάλεια, προβλέπονται η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε 6 μήνες για τη χρήση κινητού τηλεφώνου και τη μη ασφαλή μεταφορά παιδιών ο παραβάτης θα πρέπει να ξαναδώσει εξετάσεις από την αρχή.

Σύμφωνα με το νέο νόμο από τις παραβάσεις με εισοδηματικά κριτήρια εξαιρούνται η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, οι διατάξεις για τον τρόπο προσπέρασης οχημάτων, η οδήγηση στη ΛΕΑ, κτλ. Όλα αυτά δείχνουν μια διαφορετική προσέγγιση στους παραβάτες, οπότε πλέον θα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και συνέτιση. Μπορεί τα πρόστιμα να μικραίνουν, αλλά ο σκοπός είναι να γίνουμε πιο σωστοί οδηγικά.