Εδώ και καιρό γνωρίζαμε πως η Veyron αποτελεί παρελθόν για τη Bugatti και πως ο αντικαταστάτης της θα ονομαζόταν Chiron. Είναι επίσημο πλέον το νέο μοντέλο της Bugatti, αφού η νέα Chiron πήρε σάρκα και οστά στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης παρουσιάζοντας το μέλλον της γαλλικής εταιρείας κατασκευής Super Car αυτοκινήτων.

bugatti chiron 2Η ονομασία του νέου μοντέλου προέρχεται από την ελληνική μυθολογία και τον κένταυρο Χείρωνα, γιο του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας, ο οποίος διαθέτοντας υβριδική μορφή, διακρίνεται από τους υπόλοιπους του είδους του για την προαιώνια σοφία και δύναμη που κατέχει. Και αν στη μυθολογία ο δάσκαλος Χείρων ήταν ένα πλάσμα μισό ανθρώπινο και μισό θηρίο σημαίνει ότι υπάρχουν δύο τρόποι να μάχεσαι, μέσω του νόμου και μέσω της δύναμης. Ο πρώτος τρόπος ταιριάζει στον άνθρωπο και ο δεύτερος στα θηρία. Και το εν λόγω μοντέλο μας αποδεικνύει ότι χωρίς τον άνθρωπο δε θα υπήρχε το θηρίο.

Αυτό που ενθουσίασε τους πάντες ήταν πως οι Γάλλοι ανέφεραν πως πρόκειται για ένα νέο μοντέλο που δε θα έχει περιορισμούς και τέλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν η Chiron δε θα είναι απλά ένα γρήγορο μοντέλο, αλλά το μοντέλο που θα σπάσει όλα τα ρεκόρ. Η Bugatti Chiron χαρακτηρίζεται από τη διχρωμία με το γαλάζιο χρώμα να βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, ενώ στο πίσω κυριαρχεί το σκούρο μπλε δίνοντας έναν άλλο χρωματικό τόνο, αλλά και μια απαράμιλλη ομορφιά. Επιπλέον υπάρχουν άλλοι 7 διαφορετικοί χρωματισμοί δύο τόνων για να κάνουν τη Chiron ξεχωριστή.

bugatti chiron 4Στην καμπίνα, η εστίαση είναι στον οδηγό, αλλά και εδώ, όπως και στο εξωτερικό, υπάρχει ένας αέρας κομψότητας και μινιμαλισμού. Για παράδειγμα, προκειμένου να διατηρηθεί η κεντρική κονσόλα όσο το δυνατό πιο λεπτή, ο έλεγχος του κλιματισμού και τα συστήματα ψυχαγωγίας έχουν διαχωριστεί. Μπροστά από τον οδηγό βρίσκεται ένας συνδυασμός ψηφιακών και αναλογικών ενδείξεων, με το ταχύμετρο να φτάνει μέχρι τα 500 χλμ/ώρα κάτι που δε βλέπει κανείς κάθε μέρα.

Κάτω από το καπό βρίσκεται ο θηριώδης W16 Quad – Turbo κινητήρας χωρητικότητας 8 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να αγγίζει τους 1.480 ίππους και τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 163 κιλά. Το 0 – 100 επιτυγχάνεται σε λιγότερο από 2,5”, ενώ η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 460 χλμ/ώρα (463,5 για την ακρίβεια). Αυτά τα στοιχεία την κάνουν σαφώς πιο γρήγορη από τις LaFerrari, McLaren P1 και Porsche 918 Spyder.

bugatti chiron 5Το πιο ενδιαφέρον είναι πως η Bugatti Chiron δεν έχει υιοθετήσει την υβριδική τεχνολογία ακόμα. Ίσως επειδή δεν ήθελαν οι Γάλλοι να μειώσουν την αίγλη του νέους τους αυτοκινήτου, η ακόμα και επειδή θέλουν να αποδείξουν πως μπορείς να προστατεύσεις το περιβάλλον χωρίς να είναι υβριδικό ένα μοντέλο. Η επιπλέον δύναμη που έρχεται πάνω από τους 1.184 ίππους δημιουργείται μέσω μεγαλύτερων υπερσυμπιεστών που έχουν ρυθμιστεί διαδοχικά.

Όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται με λιγότερες από 3.800 σ.α.λ. λειτουργούν μόνο οι δύο από τους τέσσερις υπερσυμπιεστές. Έτσι η απόλυτη γραμμική καμπύλη επιτυγχάνεται μόλις στις 2.000 σ.α.λ, ενώ μόλις ξεπεράσει τις 3.800 σ.α.λ. οι δύο μεγαλύτεροι υπερσυμπιεστές έρχονται απευθείας σε σύνδεση. Επιπλέον, η δύναμη μεγαλώνει από το σύστημα της εξάτμισης τιτανίου, προσφέροντας ένα διαφορετικό ήχο έξω από τα συνηθισμένα.

bugatti chiron 3Για να χειριστεί όλα τα καλούδια, η Chiron διαθέτει ένα σύστημα All – Wheel – Drive, με to διαφορικό να έχει ενσωματωμένη κλειδαριά μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα και να κλειδώνει ανάλογα το που χρειάζεται να κατανεμηθεί η δύναμη. Πριν όμως φτάσει σε όλο αυτό όλη η ροπή πρέπει να περάσει από το 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Αυτή η μετάδοση έχει την υψηλότερη απόδοση του συμπλέκτη που χρησιμοποιείται σε επιβατικό αυτοκίνητο.

Η Bugatti σχεδιάζει να κατασκευάσει 500 Chiron, ένα σύνολο που πιθανότατα να περιλαμβάνει όλες τις μελλοντικές εκδόσεις του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένης και μιας πιθανής Cabrio εκδοχής. Περίπου το 1/3 της χρηματοδότησης για την παραγωγή είναι από την τιμή πώλησης , η οποία αναμένεται να φτάσει τα 2.400.000€, ενώ ανάλογα τα γούστα του πελάτη μπορεί να ανέβει κι άλλο. Οι πρώτες παραδόσεις είναι προγραμματισμένες να γίνουν το Φθινόπωρο, ενώ για να δούμε μια διαφορετική έκδοση της νέας Chiron θα χρειαστεί να περιμένουμε να μπει πρώτα το 2017 και μετά.

bugatti chiron 6Η νέα Bugatti Chiron μπορεί να πήρε το όνομα της από ένα μυθικό πλάσμα, όμως η δημιουργία της πήρε σάρκα και οστά φτιάχνοντας ένα εξωπραγματικό αυτοκίνητο. Μπορεί η Bugatti Chiron να είναι για λίγους και εκλεκτούς, όμως είμαστε σίγουροι πως όλοι θέλουν να βρεθούν πίσω από το τιμόνι της λαμβάνοντας μια αξέχαστη εμπειρία.