Η Audi από τότε που αποκάλυψε τη σειρά RS, φαίνεται πως εκτός του κοινού εξιτάρει ακόμη και του μηχανικούς της, οι οποίοι όλο και θέλουν το κάτι παραπάνω από τα αυτοκίνητα τους. Η έλευση του νέου RS6 Avant έρχεται να ταράξει εκ νέου τα νερά της Παγκόσμιας αγοράς αυτοκίνητου.

Η σχεδίαση του νέου μοντέλου είναι αρκετά επιθετική, με τη μεγάλη μάσκα και το γνωστό σήμα των τεσσάρων κύκλων να δεσπόζει δίπλα στην επιγραφή RS. Τα LED Matrix φωτιστικά σώματα, οι εισαγωγές αέρα στη θέση των προβολέων ομίχλης, το καπό με τις νευρώσεις, αλλά και τα φουσκωμένα φτερά δείχνουν ένα διαφορετικό αυτοκίνητο από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Στο πίσω μέρος δεσπόζουν και εδώ τα LED φωτιστικά σώματα, αλλά και η αεροτομή, όπως και η διπλή απόληξη της εξάτμισης. Οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 21” ή 22” ολοκληρώνουν την υπέροχη εμφάνιση.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό η πολυτέλεια είναι κάτι παραπάνω από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Τα σπορ δερμάτινα καθίσματα, το τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια, αλλά και οι τρεις ψηφιακές οθόνες το κάνουν να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Η πρώτη οθόνη είναι για τον πίνακα οργάνων μεγέθους 12,3”, ακολουθεί η δεύτερη μεγέθους 10,1”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, αλλά υπάρχει και μια τρίτη μεγέθους 8,6”, όπου απεικονίζονται αρκετές λειτουργίες του αυτοκινήτου, όπως το σύστημα κλιματισμού.

Στην οθόνη του πίνακα οργάνων εκτός από το στροφόμετρο και το ταχύμετρο υπάρχουν ενδείξεις για τη ροπή, την ιπποδύναμη, τη θερμοκρασία λαδιού, την πίεση του Turbo, την πίεση των ελαστικών, αλλά και τις μετρήσεις χρόνων σε πίστα ή τις μετρήσεις της επιτάχυνσης του αυτοκινήτου. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι πως μπορεί κάποιος να δει πόσα g αναπτύσσονται.

Τα καθίσματα εκτός από κλιματισμό κάνουν και μασάζ, ενώ όποιος θέλει μπορεί να επιλέξει την πανοραμική οροφή, το ηχοσύστημα της Bang & Olufsen, το οποίο περιλαμβάνει 19 ηχεία, καθώς και έναν ιονιστή. Τέλος, ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 565 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των καθισμάτων ανεβαίνει στα 1.680 λίτρα.

Από μηχανικής πλευράς το νέο Audi RS6 Avant είναι αρκετά ισχυρό, αφού κάτω από το καπό κρύβεται ο V8 Bi-Turbo κινητήρας χωρητικότητας 4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να αγγίζει τους 600 ίππους και τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 61,1 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε μόλις 3,6”, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα. Βέβαια, για όποιον θέλει υπάρχουν δύο πακέτα που αλλάζουν την τελική ταχύτητα. Το πρώτο είναι το Dynamic που την πηγαίνει στα 280 χλμ/ώρα και το δεύτερο το Dynamic Plus που την εκτοξεύει στα 305 χλμ/ώρα.

Ένα πολύ μεγάλο όπλο που έχει ο κινητήρας του νέου RS6 Avant είναι στο σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων όταν δεν απαιτούνται μεγάλες δυνάμεις. Έτσι μπορούν να λειτουργούν 2, 3 ή 5 κύλινδροι, ενώ όταν απαιτούνται όλα να είναι στο όριο τότε λειτουργούν και οι 8. Ο κινητήρας συνδυάζεται αποκλειστικά με το 8τάχυτο Tiptronic αυτόματο κιβώτιο, ενώ το σύστημα Launch Control στέλνει την κίνηση 40% στους εμπρόσθιους τροχούς και 60% στους πίσω. Αν χρειαστεί να δουλέψει το σύστημα τετρακίνησης στο όριο τότε μπορεί να στείλει το 70% μπροστά και το 85% πίσω.

Για το φρενάρισμα έχουν τοποθετηθεί κεραμικοί δίσκοι από ανθρακονήματα, ενώ οι αναρτήσεις περιλαμβάνουν στο βασικό εξοπλισμό ενεργή αερανάρτηση. Η εν λόγω ανάρτηση μπορεί να σκληρύνει αυτόματα όταν υπάρχουν στροφές, ενώ μπορεί να αυξομειώνεται από 1 έως 2 εκατοστά ανάλογα τις κακουχίες του δρόμου. Για όποιον θέλει υπάρχει και η επιλογή της σπορ ανάρτησης με Dynamic Ride Control και ενεργά υδραυλικά αμορτισέρ.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 6 επιλογές λειτουργίας την οδήγηση του που είναι οι Comfort, Auto, Dynamic, Efficiency, RS1 και RS2. Στα 5 πρώτα οι λειτουργίες επεμβαίνουν στις ρυθμίσεις του κινητήρα, του κιβωτίου ταχυτήτων, του συστήματος διεύθυνσης, της ανάρτησης, του συστήματος τετρακίνησης, του διαφορικού και του ήχου της εξάτμισης, ενώ το στο 6ο αλλάζουν και οι ρυθμίσεις του ESC.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου RS6 Avant αναμένεται να γίνει στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκίνητου της Φρανκφούρτης το Σεπτέμβριο, με τις πωλήσεις να ξεκινούν από τη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του 2020. Τέλος, σύμφωνα με τους Γερμανούς το νέο Audi RS6 Avant αναμένεται να βρεθεί για πρώτη φορά και στην αγορά της Αμερικής.