Η Nissan παρουσίασε μια επετειακή έκδοση του Leaf για τα 10 που βρίσκεται στην παραγωγή το αμιγώς ηλεκτρικό όχημα. Η πλήρης ονομασία είναι Leaf10, ενώ η έκδοση διαθέτει το νέο λευκό χρώμα με τη μαύρη οροφή και θα προσφέρονται πολλά περισσότερα τεχνολογικά συστήματα και συστήματα ασφαλείας. Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από την έκδοση που κυκλοφορεί, με τη μεγαλύτερη αλλαγή να είναι η ύπαρξη ασύρματου δικτύου Wi-Fi, ενώ υπάρχει και η σύνδεση με 4G, όπου μπορούν να συνδεθούν έως 7 συσκευές.

Η εφαρμογή NissanConnect βοηθά τον οδηγό να ελέγχει κάποιες λειτουργείες του αυτοκινήτου από το smartphone, όπως το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας, το κλείδωμα-ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου εξ αποστάσεως και τη δυνατότητα προθέρμανσης των καθισμάτων, αφού είναι θερμαινόμενα. Στα συστήματα ασφαλείας περιλαμβάνονται το ProPILOT με τεχνολογίες e-Pedal και το Intelligent Blind Spot Intervention, το οποίο ανιχνεύει και προειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία οχήματος στην τυφλή γωνία.

Μηχανικά το Nissan Leaf διαθέτει τον ηλεκτροκινητήρα με τη μπαταρία ιόντων λιθίου 40 kWh, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 32,6 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται 7,9”, ενώ με τον ταχυφορτιστή η μπαταρία για να φορτίσει στο 80% θέλει περίπου μια ώρα. Για όσους δεν αρκούνται υπάρχει και η πιο ισχυρή έκδοση με τη μπαταρία ιόντων λιθίου των 62 kWh, με τη μέγιστη ισχύ να ανεβαίνει στους 217 ίππους και τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 34,6 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 6,9”, ενώ η μπαταρία για να φτάσει το 80% θέλει περίπου 1:30’.

Μπορεί το Nissan Leaf να είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα και να κοστίζει παραπάνω από τα συμβατικά αυτοκίνητα για την αγορά του, όμως για κάποιον που κάνει χιλιόμετρα η απόσβεση έρχεται πολύ γρήγορα. Άλλωστε όπως όλα δείχνουν το μέλλον είναι η ηλεκτροκίνηση. Επιπλέον, όποιος χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα “Κινούμε Ηλεκτρικά” θα έχει μια σημαντική έκπτωση στην αγορά του αυτοκινήτου, κάτι που το κάνει ακόμη πιο δελεαστικό.