Το νέο Fiat Tipo το είδαμε για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Κωνσταντινούπολης πριν μερικούς μήνες. Το όνομα είναι γνωστό από το μοντέλο που κυκλοφορούσε τη δεκαετία του ’90. Τώρα όμως έρχεται εντελώς αλλαγμένο σε σχέση με το παρελθόν. Η έννοια “Born to be a Sedan” είναι το σήμα κατατεθέν που τονίζει την ιταλική σχεδίαση δείχνοντας την ξεχωριστή προσωπικότητα και το στυλ που διαθέτει.

fiat tipo 2Με το συνολικό μήκος να φτάνει τα 4,54 μέτρα, το πλάτος τα 1,79, το ύψος τα 1,49 και το μεταξόνιο να είναι 2,64 μέτρα, το Tipo είναι το αυτοκίνητο που χρειάζεται κάθε οικογενειάρχης για τις μετακινήσεις του. Ο συνολικός χώρος φόρτωση των 520 λίτρων είναι αρκετά ικανοποιητικός για τις αποσκευές τεσσάρων ατόμων.  Επιπλέον, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από μια μεγάλη χρωματική γκάμα για την εξωτερική εμφάνιση και στις ζάντες αλουμινίου 16 ή 17” για να την ολοκληρώσει.

Εσωτερικά το νέο μοντέλο διαθέτει τη μεγάλη οθόνη αφής μεγέθους 5”, η οποία παρέχει όλες τις λεπτομέρειες του αυτοκινήτου που χρειάζεται ο οδηγός, αλλά λειτουργεί και ως μέσω ψυχαγωγίας διαθέτοντας το σύστημα Hands – Free με Bluetooth, Audio Streaming, Text Reader και αναγνώριση φωνής, θύρες AUX και USB, χειριστήρια στο τιμόνι, ενώ κατόπιν παραγγελίας τοποθετούνται κάμερα οπισθοπορείας και σύστημα δορυφορικής πλοήγησης. Το ηχοσύστημα των 160 Watt είναι αρκετά ικανοποιητικό, αλλά υπάρχει προαιρετικά και αυτό των 220 που αποδίδει καλύτερα.

fiat tipo 4Μηχανικά η γκάμα αποτελείται από τέσσερις επιλογές, δύο βενζίνης και δύο πετρελαίου. Τη βασική έκδοση βενζίνης θα αποτελεί ο κινητήρας χωρητικότητας 1,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 95 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 12,9 κιλά. Το 0 – 100 ολοκληρώνεται σε 11,5”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 185 χλμ/ώρα. Η δεύτερη επιλογή αποτελείται από E – Torq κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 110 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 15,4 κιλά. Το 0 -100 γίνεται σε 11,2”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 192 χλμ/ώρα.

Από πλευράς πετρελαίου η βασική επιλογή είναι με τον Multijet II κινητήρα χωρητικότητας 1,3 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 95 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 20,3 κιλά. Το 0 – 100 γίνεται σε 11,7”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 180 χλμ/ώρα. Η άλλη επιλογή αφορά και πάλι MultiJet II κινητήρα, αλλά αυτή τη φορά με τα 1.600 κ.εκ. και τη μέγιστη ισχύ να είναι 120 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 32,6 κιλά. Το 0 – 100 ολοκληρώνεται σε 9,7”, ενώ η τελική ταχύτητα σταματά στα 199 χλμ/ώρα.

fiat tipo 3Η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς μέσω του κιβωτίου ταχυτήτων των 5 σχέσεων ή αυτό των 6 σε μηχανικό ή αυτόματο. Επιπλέον προσεγμένες είναι και οι αναρτήσεις του νέου Tipo, οι οποίες εγγυώνται τη σταθερή οδήγηση, τα καλά κρατήματα, αλλά και την άνεση των επιβατών. Φυσικά δε λείπουν όλα τα βασικά και νέα συστήματα ασφαλείας όπως τα ABS με EBD, ESC, ASR, Panic Brake Assist, Trailer Sway Control, Hill Start Assist, MSR, Electronic Rollover Mitigation, Traction Control, Brake Light Activation, σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών, ενώ οι 6 αερόσακοι εγγυώνται την πλήρη ασφάλεια των επιβατών.

Το νέο Fiat Tipo είναι έτοιμο να υποδεχθεί πίσω από το τιμόνι του όποιον οικογενειάρχη και όχι μόνο θέλει να το οδηγήσει, ενώ θα προσφέρει και τη μέγιστη ποιότητα και ασφάλεια σε όσους βρεθούν μέσα στο εσωτερικό του ως επιβάτες. Τέλος, οι τιμές είναι γνωστές εδώ και λίγο καιρό (Fiat Tipo τιμές) ξεκινώντας από τα 13.119€ για τη βασική έκδοση μαζί με το όφελος της απόσυρσης και φτάνουν έως τα 19.470€ για την ακριβότερη έκδοση.