Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν για την ατυχία του Lewis Hamilton κατά τη διάρκεια του Grand Prix της Μαλαισίας, ενώ η ευθύνη αποδόθηκε αρχικά στην ομάδα και στη συνέχεια, σε κάποια ανώτερη δύναμη. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο νυν παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του το νούμερο ένα οδηγό της Mercedes, βρίσκεται πίσω από τον ομόσταβλο και αντίπαλό του στη διεκδίκηση του τίτλου, Nico Rosberg, έχοντας 23 βαθμούς διαφορά και δύο εναπομείναντες κινητήρες για τους υπόλοιπους πέντε αγώνες.

f1-hamilton-2Ο Hamilton στον απόηχο της Sepang δήλωσε “Για τη Mercedes είμαι ο νούμερο ένα οδηγός, επομένως όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα θέλω να καταλάβω τί ακριβώς είναι και πώς πρόκειται να κινηθούν προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δε θα συμβεί ξανά. Πρέπει πρώτιστα εγώ να καταλάβω γιατί αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν, έχοντας 43 κινητήρες. Υπάρχουν 8 αυτοκίνητα της Mercedes εκεί έξω, που τροφοδοτούνται με τον ίδιο κινητήρα, όπως ο δικός μου, και μόνο σε εμένα τυγχάνει η αποτυχία”.

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής επέμεινε “Αυτή τη στιγμή η ανησυχία μου είναι ότι έχω αυτούς τους δύο κινητήρες και θέλω να βεβαιωθώ ότι θα μπορέσουν να τους διαχειριστούν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να διαρκέσουν. Αν αυτό σημαίνει να μη γίνει ένα session, τότε δε θα το κάνω. Θα γίνει ό,τι πρέπει προκειμένου να βγάλω τον αγώνα. Υπάρχουν φορές που ωριμάζουμε μέσα από τις εμπειρίες, αλλά κάποια στιγμή υπάρχει ένα σημείο φθίνουσας απόδοσης, όπου εκεί πρέπει να βγει το αποτέλεσμα της εμπειρίας. Εμείς μαθαίνουμε, τα παιδιά θα βάλουν τον κινητήρα πίσω, θα μάθουν από αυτό, θα καταλάβουν το λόγο. Κάθε φορά που είχαμε προβλήματα στον κινητήρα, το προχώρησαν και ανακάλυψαν τί συμβαίνει, γεγονός που μας βάζει δυνητικά σε καλύτερη θέση να βεβαιωθούμε ότι αυτό δε θα συμβεί το επόμενο έτος”.

f1-hamilton-3Το αφεντικό της Mercedes, Toto Wolff, εξήγησε πώς η ομάδα θα αντιδράσει καταλλήλως “Έχουμε δύο κινητήρες ακόμα, ένας που έχει χρησιμοποιηθεί σε τρεις αγώνες και έναν που είναι ολοκαίνουργιος. Κάνουμε ήδη τις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχουμε όλα τα κομμάτια. Ό,τι χρειάζεται να γίνει για να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη αποτυχία θα γίνει. Ωστόσο, χάνοντας ένα practice session θα βλάψει γενικότερα το Σαββατοκύριακο του Lewis, οπότε θέλουμε να βγούμε στον αγώνα με μια πιο αξιόπιστη κατάσταση”.

Για την ιστορία οι τεχνικές βλάβες που έχουν εμποδίσει τον Hamilton να οδηγηθεί με μεγαλύτερη άνεση στον τέταρτο παγκόσμιο τίτλο του περιλαμβάνουν την  αποτυχία του ERS στις κατατακτήριες δοκιμές στο Κινέζικο Grand Prix, όπου εκκίνησε 22ος και τερμάτισε 7ος. Αντίστοιχη βλάβη και στο Ρώσικο GP στο Q3, εκκίνησε 10ος και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Επίσης, προέκυψε θέμα στη λειτουργία του κινητήρα κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού GP, τερματίζοντας 5ος από 10ος, εξαιτίας συγκρούσεων στις κατατακτήριες. Στο Grand Prix της Σιγκαπούρης μια βλάβη στο υδραυλικό σύστημα, τον οδήγησε στην τρίτη θέση, ενώ στο τελευταίο GP της Μαλαισίας, το σπάσιμο του κινητήρα ήταν αυτό που του στέρησε την πρωτιά σε έναν άνετο για τον ίδιο αγώνα.

f1-hamilton-4Σίγουρα η κόντρα των δύο αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό που θέλουμε είναι να δούμε τις αντιδράσεις του Nico Rosberg, αν υπάρξουν, αλλά περιμένουμε με αγωνία τις 5 τελευταίες εκκινήσεις, αλλά και τι θα γίνει ανάμεσα στους δύο εντός ορίων της πίστας.