Λίγο πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το 1929, στη Βρέμη της Γερμανίας, ο Carl F. W. Borgward, ίδρυσε τη δική του αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία για πάνω από 30 χρόνια παρήγαγε μοντέλα όπως το Hansa 1500, το Pick – Up μοντέλο B4500, αλλά και το πιο γνωστό Isabella. Παράλληλα το όνομα της εταιρίας έχει ακουστεί ακόμα και στο χώρο της Formula 1 κατά την δεκαετία του ‘60.

borgward projekt bx6 1Το 1961 ωστόσο, η Borgward πτώχευσε και πλέον σε συνεργασία με ένα ακόμη μέλος της οικογένειας, τον Christian Borgward, οι Κινέζοι επενδυτές της Foton αναγέννησαν το όνομα της εταιρίας. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης του 2015, με την παρουσίαση ενός Concept Crossover μοντέλου, του BX7. Οι πρώτες κινήσεις για το 2016 για την εταιρία έγιναν μέσω της έκθεσης στην Γενεύη που διεξαγόταν έως και την 13η του Μαρτίου, όπου και παρουσίασε τις δύο νεότερες προτάσεις της, το BX5 και το Projekt BX6 TS, που ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία με το BX7, όντας Crossover μοντέλα μεσαίου μεγέθους, τα οποία πλέον διαθέτουν Plug – In υβριδικά μηχανικά σύνολα.

Για το BX5, οι πληροφορίες είναι ελάχιστες, αφού βρίσκεται ακόμη σε στάδιο εξέλιξης. Η ίδια η εταιρία βέβαια γνωστοποίησε ότι για την κίνηση του BX5 θα χρησιμοποιηθούν δύο διαφορετικοί κινητήρες, ένας εσωτερικής καύσης απόδοσης 143 ίππων και ένας ηλεκτροκινητήρας που θα προσφέρει 115 ίππους ακόμα.

borgward projekt bx6 4Λίγες πληροφορίες διαθέτουμε και για το Projekt BX6 TS, που από την ονομασία καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μοντέλο στο οποίο δεν έχει τεθεί ορίζοντας, όσον αφορά στην έναρξη της παραγωγής. Από την εξωτερική του εμφάνιση όμως εκδηλώνεται ο Coupe χαρακτήρας του, γεγονός που θα το τοποθετήσει απέναντι από μοντέλα όπως η BMW X4 αλλά και η αναμενόμενη GLC Coupe της Mercedes, μοντέλα εταιριών που είναι αρκετά δημοφιλείς στην κινέζικη αγορά, όπου και θα διατεθούν αρχικά τα οχήματα της Borgward. Οι εταιρία έχει δώσει στην δημοσιότητα πληροφορίες και για το μηχανικό σύνολο του Projekt BX6 TS, το οποίο θα εφοδιαστεί με έναν 4κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα εσωτερικής καύσης καθώς και με έναν ηλεκτροκινητήρα.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η Borgward στοχεύει στην κινέζικη αγορά όπου και θα αρχίσει με τις πρώτες πωλήσεις του BX7 στα τέλη του τρέχοντος έτους. Με βάση την Κίνα η εταιρία θα στραφεί και σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές, όπως αυτή της Ινδίας αλλά και της Ρωσίας, ενώ στόχο αποτελεί και η Νότια Αμερική. Το 2017 θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα έτη για την Borgward, η οποία έως τότε ευελπιστεί να έχει ανοίξει κανάλι πωλήσεων και στην μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η αγορά των H.Π.Α κατά πάσα πιθανότητα δε θα εφοδιαστεί με μοντέλα της εταιρίας.

borgward projekt bx6 3Τέτοιες προσπάθειες, εκτός από την αύξηση του συναγωνισμού στην αγορά της αυτοκίνησης, αποτελούν και ερεθίσματα για το φρεσκάρισμα της ιστορίας αυτού του κλάδου και αυτοί είναι δύο από τους πολλούς λόγους που πρέπει να γίνονται αποδεκτές από το αγοραστικό κοινό.

Δημήτρης Τσιάρας