Η σεζόν του World Rally Championship για το 2017 ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και παρά τις σκληρές συνθήκες, τα νέα αυτοκίνητα απέδειξαν ότι είναι απίστευτα γρήγορα. Ενδεχομένως πάρα πολύ γρήγορα. Μπορεί κάποιος να μην πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν σε αγώνες, αλλά η FIA πιστεύει ότι είναι. Και εξαιτίας αυτού, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι κανονισμοί, αναγκάζοντας τους οδηγούς να επιβραδύνουν.

Μιλώντας στο Motorsport, ο Rally Director της FIA, Jarmo Mahonen, δήλωσε ότι δε θέλει να δει τη μέση ταχύτητα να υπερβαίνει τα 130 χλμ/ώρα. Όμως, νωρίτερα αυτό το μήνα, κατά τη διάρκεια του Ράλι Σουηδίας, η μέση ταχύτητα ορισμένων οδηγών ήταν πολύ πάνω από αυτό, γεγονός που ανάγκασε τη FIA να ακυρώσει το stage 12 του εν λόγω αγώνα.

“Αν δούμε ένα stage με ταχύτητες άνω των 130 χλμ/ώρα, θα πρέπει να το εξετάσουμε. Από τη δική μας οπτική, αυτό ήταν πάρα πολύ γρήγορο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι να βρούμε μια κατευθυντήρια γραμμή για το θέμα αυτό, αλλά ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε βάση των κανονισμών”.

Ωστόσο ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι ο τεχνητός περιορισμός ταχύτητας δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση. “Θέλουμε ταχύτητες χαμηλότερες των 130 χλμ/ώρα, αλλά θυμάμαι όταν ήμουν διοργανωτής και δεν ήθελα να χρησιμοποιώ μπάλες με άχυρο για προστασία”, δήλωσε ο Mahonen. “Το καταλαβαίνω και η απάντηση είναι απλή, χρησιμοποιήστε μικρότερους δρόμους που θα είναι πιο αργοί. Αυτό είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε”.

Ενώ στο φιλοθεάμων κοινό η ιδέα του να μειωθούν οι ταχύτητες δε φαντάζει ιδεατή, στην περίπτωση που η FIA επιχειρήσει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον θα γίνει μέσω πιο περίπλοκων stages και όχι με τα παλιά μέτρα προστασίας.