Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι Τσέχοι παρουσίασαν τη νέα πιο ισχυρή Octavia στην ιστορία της Skoda. Η RS αναμένεται να εντυπωσιάσει όποιον βρεθεί στο τιμόνι της, αφού είναι αρκετά προσεγμένη, αφού συνδυάζεται με το VAQ διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και το 7τάχυτο DSG κιβώτιο, προσφέροντας την απόλυτη οδηγική εμπειρία. Μπορεί το νέο μοντέλο να είναι ακόμα πιο σπορ, αλλά διαθέτει μεγαλύτερους χώρους στο εσωτερικό, καθώς και μεγαλύτερο χώρο αποσκευών.

Η Octavia RS δείχνει το νέο της πρόσωπο, με την ευρύτερη μάσκα, τον ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα και τα νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED. Επιπλέον, την ίδια τεχνολογία διαθέτουν τα φώτα ομίχλης, τα πίσω φωτιστικά σώματα, αλλά και ο φωτισμός της πινακίδας κυκλοφορίας. Το λογότυπο RS βρίσκεται στην πίσω πόρτα και συμπληρώνεται από το V (Victory) σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα. Το σασί της νέας Skoda Octavia RS είναι κατά 14 χιλιοστά πιο χαμηλό, ενώ το πίσω τμήμα είναι 38 χιλιοστά μεγαλύτερο από το προϋπάρχον. Οι ζάντες αλουμινίου σε γυαλιστερό μαύρο χρώμα, μεγέθους 19” ολοκληρώνουν την εξωτερική εμφάνιση.

Στο εσωτερικό κυριαρχούν οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες από αλουμίνιο, οι οποίες συνδυάζονται με το μαύρο χρώμα. Τα σπορ δερμάτινα καθίσματα με Alcantara και οι ραφές με το λογότυπο RS, μαζί με το πολυλειτουργικό σπορ τιμόνι φανερώνει τη δυναμική του αυτοκινήτου. LED φωτισμός υπάρχει και στο εσωτερικό, ενώ ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ένα από τα 10 διαφορετικά χρώματα που υπάρχουν.

Η Maxi – DOT οθόνη μεγέθους 9,2” αποτελεί μέρος του ταμπλό και των οργάνων που έχει ο οδηγός μπροστά του. Χάρη στο σύστημα infotainment οι επιβάτες μπορούν να είναι ανά πάσα ώρα συνδεδεμένοι στο internet μέσω του Wi – Fi Hotspot που έχει δημιουργήσει η Skoda. Μια ακόμα χρήσιμη υπηρεσία είναι οι πληροφορίες του online traffic, όπου εκτός της κίνηση, δίνουν στον οδηγό όλες τις άμεσες εναλλακτικές λύσεις για να ξεφύγει από την ταλαιπωρία. Επιπλέον, το σύστημα Columbus προσφέρει όλα τα σημεία ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για βενζινάδικα, φαρμακεία, νοσοκομεία, καφετέριας κτλ.

Εκτός όλων αυτών, το πιο σημαντικό είναι η αυτόματη ειδοποίηση κλήσης, τόσο στην πλησιέστερη αστυνομική υπηρεσία, όσο και στο πλησιέστερο νοσοκομείο σε περίπτωση ατυχήματος. Άλλα συστήματα που προσφέρονται είναι Predictive Pedestrian Protection, Front Assist, Bind Spot Detect, Rear Traffic Alert, Crew Protect Assist, Manoeuvre Assist, Adaptive Cruise Control και Emergency Breaking.

Το σύστημα ESC Stability με την ένδειξη στο Sport και η VAQ ηλεκτρονικά περιορισμένη ολίσθηση, αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού του νέου μοντέλου. Το σύστημα VAQ ρυθμίζει τη σταθερότητα του αυτοκινήτου, ακόμα και στα πιο ολισθηρά οδοστρώματα. Επιπλέον, προσφέρεται το Dynamic Chassis Control (DCC) ρυθμίζοντας την άνεση, έτσι ώστε οι επιβάτες να μη νιώθουν αναταράξεις στο εσωτερικό της καμπίνας.

Κάτω από το καπό κρύβεται ο υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 245 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 37,7 κιλά. Το 0 – 100 ολοκληρώνεται σε 6,6”, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα. Ο κινητήρας συνδυάζεται είτε με το χειροκίνητο κιβώτιο των 6 σχέσεων, είτε για πρώτη φορά, με το διπλού συμπλέκτη DSG των 7.

245 ίπποι μπορεί να είναι η δύναμη της νέας Octavia RS, όμως αυτό που εξελίσσει ακόμα περισσότερο είναι τα πολλαπλά συστήματα ασφαλείας και η άνεση που προσφέρει στο εσωτερικό. Τα πλήρη αποκαλυπτήρια θα τα δούμε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου το Μάρτιο, με τους φανατικούς της φίλους να περιμένουν με ανυπομονησία να βρεθούν στο τιμόνι της.