Η ιταλική εταιρεία σχεδιασμού Pininfarina, με έτος ίδρυσης το 1930, έχει χτίσει μια άριστη φήμη με την εικονική σχεδίαση αυτοκινήτων της για τη Ferrari, συμπεριλαμβανομένου της 250 GT που έσπασε το ρεκόρ, καθώς και της Testarossa, που όρισε μια ολόκληρη γενιά. Τώρα, η εταιρεία έχει στρέψει την προσοχή της στον ολοένα αυξανόμενο κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων και πρόσφατα έκανε το σχεδιαστικό της ντεμπούτο με το E – voluzione, στο ετήσιο Eurobike Show της Γερμανίας. Το μοντέλο της Pininfarina έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου, πλαίσιο, μπαταρία, κινητήρα, φωτισμό, συνδυασμένα παράλληλα με μια κομψή αισθητική που προέρχεται από την εμπειρία των δεκαετιών στα αεροδυναμικά οχήματα.

e-voluzione-2Το E – voluzione δημιουργήθηκε με ένα πλαίσιο άνθρακα ζυγίζοντας μόλις 16 κιλά, γεγονός που το καθιστά ελαφρύτερο από άλλα δημοφιλή ηλεκτρικά ποδήλατα, όπως το Prodeco V3 Phantom (23 κιλά) και το Pedego City Commuter Classic (26 κιλά). Το E – voluzione θα διατίθεται προς πώληση σε τρία διαφορετικά στυλ, ένα καταδρομικό (Cruiser), ένα μοντέλο επιδόσεων μεσαίου επιπέδου (mid-level performance model) και μια σπορ έκδοση, χωρίς όμως οι τιμές να έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Ένας λόγος που η Pininfarina μπορεί να επεδίωξε το σχεδιασμό των ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι η έκρηξη της ζήτησής τους τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Accell Group, μιας διεθνούς εταιρείας που ειδικεύεται σε εξαρτήματα ποδηλάτων, οι πωλήσεις ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί κατά 1.300.000 μονάδες το 2015 από μόλις 500.000 το 2010. Στην Ιταλία, τη μαμά πατρίδα της Pininfarina, οι αρχές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή, οι αστυνομικοί στη Ρώμη για παράδειγμα, πρότειναν να κατασκευαστούν για 1.650 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων μέσα και γύρω από την πόλη. Αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή, δεδομένου ότι πριν από πέντε χρόνια, στην ιταλική πρωτεύουσα δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα από αυτά.

e-voluzione-1Ο υψηλής ροπής γερμανικός Brose κινητήρας είναι πλήρως ενσωματωμένος  στο πλαίσιο του ποδηλάτου. Η μετάδοση κίνησης με ιμάντα καθιστά εξαιρετικά αθόρυβη την κίνηση, χωρίς καμία συντήρηση. Επίσης, η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενσωματωμένη μπαταρία Panasonic μεγέθους 500W είναι πλήρως ολοκληρωμένη και εύκολα αφαιρούμενη για επαναφόρτιση, ενώ το ποδήλατο ολοκληρώνεται με υδραυλικά δισκόφρενα και εξαρτήματα της Shimano.

“Το E – voluzione αντιπροσωπεύει μια τέλεια σύνθεση του πνεύματος μας, σπορ χαρακτήρα και είναι φιλικό προς το περιβάλλον” δηλώνει ο Paolo Pininfarina, Πρόεδρος της εταιρείας. “Σπορ και δυναμικό, ένα αρμονικό ποδήλατο, το οποίο είναι σε θέση να εγγυηθεί υψηλές αποδόσεις και μεγάλη άνεση”.