Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σε συνεργασία με την Toyota Ελλάς ανακοίνωσε την ανάκληση 7.352 οχημάτων Toyota και Lexus. Συγκεκριμένα ανακαλούνται 6.263 Toyota Auris, Corolla, Prius, με έτος κατασκευής από το 2006 έως το 2015, και 268 Lexus CT200 με έτος κατασκευής παραγωγής από το 2010 έως το 2015 για πρόβλημα με τις αναθυμιάσεις καυσίμου. Παράλληλα ανακαλούνται 652 Toyota Prius, με έτος από κατασκευής από το 2008 έως το 2012, και 169 Lexus CT200, με έτος κατασκευής από το 2010 έως το 2012, λόγω των αερόσακων της Takata.

anaklisi toyota corolla 1Τα 6.531 οχήματα παρουσιάζουν πρόβλημα στη μονάδα ελέγχου εκπεμπόμενων αναθυμιάσεων καυσίμου, η οποία βρίσκεται εντός του ντεπόζιτου βενζίνης. Στην άκρη του καναλιού διοχέτευσης των αναθυμιάσεων υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί ρωγμή λόγω λανθασμένου σχήματος του καναλιού στο συγκεκριμένο σημείο. Σε αυτή τη περίπτωση, υπάρχει η πιθανότητα η ρωγμή να επιδεινωθεί με τη πάροδο του χρόνου έχοντας σαν αποτέλεσμα την διαρροή καυσίμου στην περίπτωση που το όχημα έχει γεμάτο ρεζερβουάρ. Η ύπαρξη καυσίμου ή ατμών καυσίμου, σε συνδυασμό με τη παρουσία κάποιας πηγής ανάφλεξης, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Στα υπόλοιπα οχήματα η ανάκληση αφορά σε όσα είναι εξοπλισμένα με αερόσακους τύπου κουρτίνας στο αριστερό και δεξί κολονάκι του ουρανού. Οι πυροκροτητές των αερόσακων ίσως παρουσιάσουν μία μικρή ρωγμή στο σημείο συγκόλλησης. Εάν αυτή η ρωγμή επεκταθεί, ενδέχεται να υπάρξει αποκόλληση κυρίως σε οχήματα που είναι ακίνητα για καιρό. Στην περίπτωση που υπάρξει αποκόλληση του πυροκροτητή, διαφεύγει αέριο υπό πίεση όπου εκτονώνει μερικώς τον αερόσακο, ενώ σε περιορισμένες περιπτώσεις, το ένα ή και τα δύο μέρη του πυροκροτητή ίσως εισέλθουν στην καμπίνα των επιβατών του οχήματος. Στη περίπτωση που υπάρχει επιβάτης εντός του οχήματος, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού.

anaklisi lexus ct 200 1Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με τα συγκεκριμένα προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων θα ενημερωθούν με προσωπική επιστολή, έτσι ώστε να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Toyota επιθυμούν για τον έλεγχο και την αντικατάσταση των υλικών όπου απαιτείται χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της Toyota στο τηλέφωνο 210 – 2808222 και ώρες 09:00 – 17:00.