Η Porsche 959 Paris – Dakar είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο αυτοκίνητο, το οποίο έγραψε τη δική του ιστορία στο πιο σκληρό Rally του κόσμου. Το αγωνιστικό μοντέλο της γερμανικής φίρμας είναι του 1985 και θα δημοπρατηθεί από τον οίκο RM Sotheby τον Οκτώβριο στα πλαίσια της συμπλήρωσης των 70 χρόνων της Porsche στην Atlanta των Η.Π.Α.

Η Porsche δημιούργησε το 959 ως αγωνιστικό αυτοκίνητο αφού πρώτα κατασκεύασε 200 αυτοκίνητα παραγωγής. Έτσι, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, αφού δημιούργησε το πιο προηγμένο αυτοκίνητο παραγωγής στην ιστορία της, έφτιαξε την 959 για την κατηγορία B. Το 1986 μετά από σειρά σοβαρών ατυχημάτων, το τελευταίο από τα οποία οδήγησε στον θάνατο του Henri Toivonen και του συνοδηγού Sergio Cresto στο γύρο της Κορσικής, το αντικατέστησε με την ομάδα Α, η οποία απαιτούσε το ελάχιστο να είναι 5.000 αυτοκίνητα παραγωγής.

Σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη, η Porsche έμεινε με ένα προηγμένο αγωνιστικό αυτοκίνητο στα χέρια, που δε μπορούσε να αγωνιστεί. Μετά από όλα αυτά οι Γερμανοί αποφάσισαν να εισέλθουν στο πιο διάσημο Rally στον κόσμο, το Dakar. Μόλις 6 Porsche 959 Paris – Dakar δημιουργήθηκαν στην ιστορία, τα οποία είχαν ρυθμιζόμενη ανάρτηση και σύστημα τετρακίνησης.

Η Rothmans ως χορηγός απογείωσε τη ζήτηση του αυτοκινήτου, το οποίο κάτω από το καπό διέθετε έναν Twin – Turbo Flat – Six κινητήρα χωρητικότητας 3,2 λίτρων. Η δημοπρασία όπως ανακοινώθηκε θα γίνει στην Atlanta των Η.Π.Α. και η τιμή του αναμένεται να φτάσει τα 2.500.000€ με 3.000.000€.