Το Grand Prix του Μονακό αποτελεί το πιο εντυπωσιακό circuit όλης της χρονιάς στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 είναι συνήθως. Το μικρό πλάτος της πίστας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για προσπεράσεις, με αποτέλεσμα όταν αυτές γίνονται να αποτελούν εντυπωσιακό θέαμα, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη του κοινού, ακόμα και εάν δεν παρακολουθεί από κοντά, αλλά από κάποια τηλεόραση. Οι παλαιότεροι που πρόλαβαν και έζησαν τον Ayrton Senna σε δράση θα θυμούνται πως εκτός από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ήταν ο άνθρωπος της βροχής, ήταν και ο πιο πετυχημένος οδηγός στη συγκεκριμένη πίστα, έχοντας στο ενεργητικό του τις περισσότερες νίκες, έξι στον αριθμό, με τον Graham Hill και Michael Schumacher να ακολουθούν με πέντε.

f1 senna 1Πέραν αυτών όμως έχει πετύχει στο Μονακό ένα ρεκόρ, το οποίο κρατάει 24 ολόκληρα χρόνια. Την τριετία 1989 – 1990 – 1991 ο Βραζιλιάνος οδηγός κατάφερε να επιτύχει με τρεις συνεχόμενες νίκες, με τρεις διαδοχικές pole position. Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει το απίστευτο Grand Prix του 1984 με την Toleman, όπου εκκινούσε από την 13η θέση και μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας, χορεύοντας στη βροχή, θα είχε κερδίσει εάν δεν τον σταματούσαν οι αγωνοδίκες, λόγω του καιρού. Εκείνη την ώρα ο Βραζιλιάνος ήταν πρώτος, αλλά οι κανονισμοί θέλουν τον αγώνα που διακόπτεται να έχει ως νικητή αυτόν που είναι πρώτος στον προηγούμενο γύρο, και όχι σε αυτόν της διακοπής.

Ο Ayrton Senna, εκτός του ρεκόρ των τριών pole position και των αντίστοιχων διαδοχικών νικών, κατάφερε να κερδίσει και τις δυο επόμενες χρονιές το Grand Prix του Μονακό (1992 – 1993), χάνοντας όμως την pole position. Αυτή η επιτυχία του Βραζιλιάνου είναι ένα βήμα πριν από την ισοφάρισή της, αφού στην περίπτωση που ο Nico Rosberg καταφέρει να πάρει τη σημερινή pole position και τον αυριανό αγώνα, τότε θα γραφτεί και αυτός στην ιστορία, έχοντας ισάριθμες νίκες και pole position, όπως ο αιώνιος άνθρωπος της βροχής.

f1 senna 2Εάν ο Γερμανός το κατορθώσει, θα είναι πραγματικά ένα ασύλληπτο ρεκόρ, όμως θεωρείται δύσκολο να φτάσει τις πέντε συνεχόμενες νίκες στο Μονακό, όπως έχει ο Senna. Σαφέστατα και τα μονοθέσια είναι τελείως διαφορετικά από εκείνα της δεκαετίας του ’90, όμως η πίστα, κατά 95%, παραμένει ίδια. Οι ενδείξεις των ελεύθερων δοκιμών της Πέμπτης έδειξαν ότι στον αγώνα της Κυριακής η μάχη θα είναι σκληρή. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων θέλουν την πιθανότητα βροχής. Εάν τελικά βρέξει και ο Rosberg κερδίσει θα αποδείξει πως ένα μέρος της ιστορίας πάντα επαναλαμβάνεται. Η σύγκριση μεταξύ των δυο πιλότων φυσικά και δεν υφίσταται, όμως αυτοί που γράφουν την ιστορία είναι αυτοί που κερδίζουν.