Η Mercedes μετά την επιτυχία που σημείωσε η νέα A – Class προχωρά σε μια ουσιαστική ανανέωση του μοντέλου, τόσο στην απλή έκδοση, όσο και στην γρήγορη A45 AMG. Με τη νέα γενιά της A – Class, η Mercedes – Benz θα συνδυάζει τις σπορ επιδόσεις με τη μεγαλύτερη άνεση. Μόνο με ένα κουμπί ο οδηγός μπορεί να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, μεταμορφώνοντας την A – Class σε ένα ιδιαίτερα άνετο, σπορ ή  απλό αυτοκίνητο. Μπορεί η A – Class να περνάει ένα facelift όμως οι αλλαγές είναι τόσες πολλές που φαίνεται σαν να είναι ένα καινούργιο μοντέλο.

mercedes a-class 3Οι εντυπωσιακές γραμμές, με τις στρογγυλεμένες επιφάνειες και η κατασκευή τύπου coupe στις γραμμές των παράθυρων χαρακτηρίζουν το εξωτερικό της A-Class, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του σχεδιασμού της Mercedes. Η μορφή του νέου, περισσότερο σε σχήμα βέλους εμπρός προφυλακτήρα, μαζί με τη μάσκα, τους νέους LED προβολείς υψηλής απόδοσης και τα πίσω φωτιστικά σώματα, μαζί με την εξάτμιση και τον προφυλακτήρα τονίζουν τη σπορ διάθεση της A – Class.

Το νέο ταμπλό εσωτερικά, με τους νέους διακόπτες, καθώς και η μεγάλη οθόνη αφής μεγέθους 8”, δίνουν μια άλλη αίσθηση στο εσωτερικό. Τα νέα υλικά και οι νέοι χρωματισμοί για το εσωτερικό δίνουν μια μεγάλη ποικιλία για να διαλέξει ο υποψήφιος αγοραστής. Χαρακτηριστικό είναι πως στη γερμανική εταιρεία προτίμησαν να εφαρμόσουν το πράσινο χρώμα που υπάρχει στη Mercedes AMG Petronas Formula 1, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον πήχη στις διαθέσιμες επιλογές, με τη Motorsport Edition. Το συγκεκριμένο χρώμα εκτός από το εξωτερικό θα βρίσκεται στους αεραγωγούς, στις ραφές των καθισμάτων, καθώς και στις ζώνες ασφαλείας. Η έκδοση αυτή θα προσφέρεται στις Α 220, Α 220 d 4MATIC και πάνω, εκτός από την A 45 AMG.

mercedes a-class 4Η A – Class διατίθενται σε συνολικά 7 εκδόσεις, μαζί με την Α 45 AMG. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρεις εκδόσεις πετρελαίου και τέσσερις βενζίνης. Τη βασική έκδοση για τους πετρελαιοκινητήρες αποτελεί η A 180 d, με τον κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 109 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 26,5 κιλά. Το 0 – 100 ολοκληρώνεται σε 11,3”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 190 χλμ/ώρα. Η επόμενη έκδοση είναι η A 200 d, με τον κινητήρα χωρητικότητας 2,2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 136 ίππους, ενώ η μέγιστη ροπή είναι 30,6 κιλά. Το 0 – 100 επιτυγχάνεται σε 8,8”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 210 χλμ/ώρα. Η τελευταία επιλογή από πλευράς πετρελαίου είναι ο ίδιος κινητήρας των 2,2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ όμως να φτάνει τους 177 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 35,7 κιλά. Το 0 – 100 ολοκληρώνεται σε 7,5”, ενώ η τελική ταχύτητα τερματίζει στα 225 χλμ/ώρα.

Όσον αφορά στους βενζινοκινητήρες τη βασική έκδοση αποτελεί η A 180, με τον κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να είναι 122 ίππους, ενώ η μέγιστη ροπή φτάνει τα 20,4 κιλά. Το 0 – 100 ολοκληρώνεται σε 8,6”, με την τελική ταχύτητα να είναι 202 χλμ/ώρα. Η επόμενη έκδοση είναι η A 200, με τον κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 156 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 25,5 κιλά. Την τρίτη επιλογή βενζίνης αποτελεί η έκδοση A 250, με τον κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, του οποίου η μέγιστη ισχύ φτάνει τους 218 ίππους και η μέγιστη ροπή τα 35,7 κιλά. Το 0 – 100 ολοκληρώνεται σε 6,3”, ενώ η τελική ταχύτητα σταματάς στα 240 χλμ/ώρα. Τέλος, την πιο γρήγορη έκδοση αποτελεί η A 45 AMG, με τον δίλιτρο κινητήρα, του οποίου η μέγιστη ισχύ αγγίζει τους 381 ίππους και η μέγιστη ροπή τα 48,4 κιλά. Το 0 – 100 επιτυγχάνεται σε 4,2”, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα.

mercedes a-class 1Όλοι οι κινητήρες συνεργάζονται με το αυτόματο κιβώτιο 7G – DCT της Mercedes, ενώ όλες οι λειτουργίες της A – Class μπορούν να αλλάξουν μέσα σε δευτερόλεπτα με το πάτημα ενός κουμπιού. Τέσσερις διαφορετικοί τρόποι οδήγησης προσφέρονται και είναι οι “Comfort”, “Sport”, “Eco” και “Individual”, οι οποίοι ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού από τον οδηγό. Επιπλέον διαφοροποιούνται άμεσα το σύστημα που τροποποιεί τον κινητήρα, η μετάδοση, οι αναρτήσεις, και ο κλιματισμός.

Πλούσια είναι και συστήματα ασφαλείας και ψυχαγωγίας της νέας γενιάς A – Class, με το βασικότερο να είναι η πλήρη ενσωμάτωση με smartphone. Το σύστημα Apple CarPlay είναι το κατάλληλο εργαλείο για τους ιδιοκτήτες ενός iPhone και μαζί το νέο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, είναι ο απόλυτος βοηθός του οδηγού. Το Apple CarPlay υποστηρίζει την τηλεφωνία, την πλοήγηση, να ακούτε μουσική, τη λήψη και αποστολή SMS και e – mail, καθώς και το φωνητικό έλεγχο. Φυσικά υπάρχει πρόβλεψη και για τα τηλέφωνα λειτουργικού Android για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Ταυτόχρονα η οθόνη αφής μεγέθους 8”, προσφέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο οδηγός για την κατάσταση του αυτοκινήτου, όπως και αυτά που προτιμά για την διασκέδαση όταν είναι στο αυτοκίνητο.

mercedes a-class 5Τα συστήματα ασφαλείας είναι ένα από τα υψηλά στάνταρ της Mercedes, με το σύστημα ανίχνευσης υπνηλίας, το σύστημα ελέγχου εξ αποστάσεως, το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων, το σύστημα προειδοποίησης προσέγγισης και υποβοήθησης της πέδησης, καθώς και την κάμερα οπισθοπορείας. Επιπλέον τα νέα LED φωτιστικά σώματα αποδίδουν το μέγιστο φωτισμό στα δύσκολα κομμάτια όπου υπάρχει κακός φωτισμός, ενώ παρέχεται και το σύστημα που τα φωτιστικά σώματα παίρνουν κλίση αριστερά η δεξιά ανάλογα με την κίνηση του αυτοκινήτου.

Η Mercedes – Benz γνωρίζει πολύ καλά τι θέλουν οι πελάτες της. Ακόμα και στο μικρότερο μοντέλο της δεν τσιγκουνεύτηκε να προσφέρει όλες τις ανέσεις, αλλά και την πολυτέλεια που δίνει στα μεγαλύτερα μοντέλα της. Ήδη η νέα Mercedes A – Class βρίσκεται στις αγορές μεταξύ των οποίων είναι και η ελληνική. Η νέα Mercedes A – Class μπορεί να είναι μικρή σαν μοντέλο και διαστάσεις όμως προσφέρει την άνεση και την πολυτέλεια που θα επιθυμούσε ο καθένας που θέλει να αγοράσει ένα μικρό και ευκίνητο μοντέλο.