Δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες έρχονται για να κάνουν πιο εύκολο και πιο γρήγορο τον εντοπισμό των οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, είναι ανασφάλιστα και δεν έχουν πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας. Πρόκειται για τις εφαρμογές “myAuto” και “Audit-Car”, οι οποίες όπως φαίνεται θα βάλουν τέλος στους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων, ενώ θα βεβαιώνουν αυτόματα τα πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου προβλέπεται η υλοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) των ηλεκτρονικών υπηρεσιών παροχής πληροφοριών οχημάτων “myAuto” και “Audit-Car” μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.).

Η υπηρεσία myAuto θα παρέχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στις βασικές πληροφορίες των οχημάτων όπως στην άδεια κυκλοφορίας, στα Τέλη Κυκλοφορίας, στο ΚΤΕΟ και στην ασφάλιση του οχήματος. Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες θα μπει τέλος στους παραβάτες, αφού θα εντοπίζονται ηλεκτρονικά θα βγαίνουν αυτόματα τα πρόστιμα. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία υπάρχουν πάνω από 1.200.000 αυτοκίνητα χωρίς να περνούν ΚΤΕΟ, ενώ τα ανασφάλιστα είναι περισσότερα από 650.000, από τα οποία τα περισσότερα κινούνται κανονικά στους δρόμους.

Η εφαρμογή Audit-Car θα δίνει την ευκαιρία στις ελεγκτικές αρχές να διασταυρώσουν όλες τις πληροφορίες του οχήματος, όπως την ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας, την ημερομηνία καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας, την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων, το ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, τον τύπο και το μοντέλο του οχήματος, τη θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία και την ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με το νόμο 489/76 προβλέπεται ότι η κυκλοφορία οχήματος χωρίς το ειδικό αποδεικτικό της ασφάλισης σήμα επισύρει την αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες. Επιπλέον, σε πρόκληση ατυχήματος επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια, ενώ επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής 1.000€.

Για το ΚΤΕΟ αν το όχημά είναι καινούργιο θα πρέπει να περάσει από ΚΤΕΟ στα 4 χρόνια, ενώ μετά την πρώτη κυκλοφορία ανά δύο χρόνια. Αν κάποιος καθυστερήσει να περάσει από ΚΤΕΟ θα πληρώσει πρόστιμο, το οποίο αλλάζει ανάλογα την καθυστέρηση. Πιο συγκεκριμένα είναι 16€ για καθυστέρηση έως 30 ημέρες, 33€ για καθυστέρηση από 30 ημέρες έως 6 μήνες και 65€ για καθυστέρηση από 6 μήνες και πάνω. Σε περίπτωση ηλεκτρονικού ελέγχου το πρόστιμο ανέρχεται σε 150€, ενώ αν διαπιστωθεί η παράβαση σε έλεγχο της Τροχαίας τότε το πρόστιμο ανεβαίνει στα 400€, το οποίο όμως μειώνεται στο 1/8 (50€) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.

Τέλος, για τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας αν δεν έχουν πληρωθεί και διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας τότε αφαιρούνται επί τόπου οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας, μέχρι ο κάτοχος του οχήματος να προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής, η οποία θα είναι στο διπλάσιο του αρχικού ποσού των Τελών Κυκλοφορίας.