Τους Carabinieri τους γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά και φυσικά για κανένα λόγο δε θέλουμε να τους πετύχουμε στο δρόμο μας. Πριν όμως φτάσουμε στην σημερινή μορφή της Ιταλικής Αστυνομίας, υπήρχαν και τα παλιά χρόνια όπου και εκεί όπως φαίνεται οι Ιταλοί ζούσαν ένδοξες στιγμές.

Πίσω στο μακρινό 1962 οι Ιταλοί αστυνομικοί απέκτησαν δύο εκπληκτικές Ferrari 250 GTE, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Ο επικεφαλής της Ιταλικής Αστυνομίας εκείνη την εποχή θέλοντας να δώσει μια παραπάνω αίγλη, πλησίασε τα μεγάλα στελέχη της κυβέρνησης της Ιταλίας και ζήτησε το κάτι παραπάνω.

Ο Πρόεδρος της χώρας ανέλαβε προσωπικά το θέμα και πλησίασε τον ίδιο τον Enzo Ferrari για να αποκτήσει μοντέλα από την ιταλική φίρμα. Ο Ferrari πείστηκε και δημιούργησε δύο Ferrari 250 GTE, οι οποίες έγιναν όπως ακριβώς χρειαζόταν για τις ανάγκες των αστυνομικών που θα τις χρησιμοποιούσαν. Εκτός όμως από αυτό, οι οδηγοί πέρασαν από ειδικές καταστάσεις οδήγησης στο κέντρο δοκιμών της Ferrari.

Η παρουσίαση των δύο νέων περιπολικών έγινε με κάθε επισημότητα, όπου στην τελετή παραλαβής-παράδοσης βρέθηκαν και στελέχη της τότε κυβέρνησης. Μηχανικά, κάτω από το καπό υπήρχε ο V12 κινητήρας χωρητικότητας 3 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 240 ίππους και την τελική ταχύτητα να ξεπερνά τα 250 χλμ/ώρα. Το αυτοκίνητο ήταν σε μαύρο χρώμα έχοντας τα αυτοκόλλητα “Squadra Mobile” στις πόρτες, ενώ εκτός του ασυρμάτου και όλου του εξοπλισμού που χρειαζόταν διέθετε και το γνωστό “αστυνομικό καρούμπαλο”.

Οι αστυνομικές Ferrari 250 GTE κρατήθηκαν στην υπηρεσία της Ιταλικής Αστυνομίας για 6 χρόνια και το 1968 αποσύρθηκαν. Το 1972 μια από τις δύο πουλήθηκε σε συλλέκτη μέσω δημόσιου πλειστηριασμού, με τον κάτοχο να την κρατάει σε πολύ καλή κατάσταση για πάνω από 20 χρόνια. Στις αρχές του 2000 βρέθηκε στο Μουσείο Αστυνομικών Οχημάτων της Ρώμης, όπου το 2015 το απέκτησε ένας νέος συλλέκτης κρατώντας το αυτοκίνητο αναλλοίωτο με όλα τον αστυνομικό εξοπλισμό.

Τώρα η αστυνομική Ferrari 250 GTE μπορεί να είναι παροπλισμένη και να κινείται ελάχιστα, όμως έχει τη δική της αίγλη αφήνοντας το στίγμα της στην Ιταλία της δεκαετίας του ’60. Το αυτοκίνητο έγινε ο φόβος και τρόμος των εγκληματιών που το μόνο που ήθελαν ήταν να μη βρεθεί μπροστά τους. Από όποια πλευρά και να το δει κανείς πρόκειται για ένα ανεκτίμητο αυτοκίνητο με τη δική του ιστορία.