Η Audi από τις κινήσεις που κάνει φαίνεται πως δε θα παρατήσει τόσο εύκολα τους πετρελαιοκινητήρες, αφού μετά τα S6 και S7, παρουσίασε τα S5 Coupe και S5 Sportback με κινητήρα πετρελαίου. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο υπάρχει και το ήπιο υβριδικό σύστημα των 48 Volt.

Ο σπορ σχεδιασμός παραμένει αναλλοίωτος με τη χαμηλή γρίλια και τους τέσσερις κλασσικούς κύκλους της γερμανικής φίρμας. Τα LED φωτιστικά σώματα δένουν αρμονικά, ενώ το καπό με τις νευρώσεις και το διακριτικό S5 στη μάσκα θέλουν να το κάνουν πιο άγριο. Στο πίσω μέρος τα LED φωτιστικά σώματα και η τετραπλή απόληξη της εξάτμισης μαζί με το λογότυπο S5 το κάνουν άμεσα αναγνωρίσιμο.

Την εξωτερική εμφάνιση ολοκληρώνουν οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 18” με διατάσεις 245/40, ενώ ο συνδυασμός με τις κόκκινες δαγκάνες των φρένων το δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Προαιρετικά υπάρχουν και οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 19”, με διαστάσεις 255/35 ή αυτές των 20”, με διαστάσεις ελαστικών 265/30. Τα φρένα είναι αντίστοιχα μεγάλα και ισχυρά. Οι αεριζόμενοι δίσκοι στον μπροστινό άξονα έχουν διάμετρο 375 χιλιοστά. Αυτά σφίγγονται με μαύρες ή προαιρετικά κόκκινες δαγκάνες με 6 έμβολα, ενώ έχουν επάνω το λογότυπο S.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν τα σπορ δερμάτινα καθίσματα από Alcantara ή Fine Nappa με το λογότυπο S να είναι ανάγλυφο. Το ίδιο συμβαίνει και με το τιμόνι, αλλά και τον επιλογέα ταχυτήτων. Η μεγάλη ψηφιακή οθόνη απεικονίζει τον πίνακα οργάνων, ενώ η οθόνη αφής με το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης κάνει τη ζωή του οδηγού πιο εύκολη. Ο χώρος αποσκευών με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων φτάνει τα 1.300 λίτρα.

Τα Audi S5 Coupe TDI και S5 Sportback TDI τροφοδοτούνται από το V6 κινητήρα πετρελαίου χωρητικότητας 3 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 347 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 71,3 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 4,8” για το S5 Coupe και σε 4,9” για το S5 Sportback, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα και για τα δύο. Με βάση τον κατασκευαστή η μέση κατανάλωση είναι 6,2 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 161 γρ/χλμ.

Ο Turbodiesel κινητήρας συνδυάζεται με έναν ηλεκτρικό κομπρέσορα (EPC), ο οποίος παίρνει ενέργεια από μια μπαταρία ιόντων λιθίου 0,5 kWh, η οποία βρίσκεται κάτω από των χώρο αποσκευών. Ο κινητήρας συνδυάζεται με το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο Tiptronic της Audi, με την κίνηση να μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς.

Ο υπερσυμπιεστής δημιουργεί έως και 3,4 bar πίεση. Η μεταβλητή γεωμετρία του στροβίλου (VTG) έχει βελτιστοποιηθεί για τη ροή χαμηλής απώλειας. Το εξωτερικό σύστημα επανακυκλοφορίας καυσαερίων χαμηλής πίεσης (EGR) εξάγει τα καυσαέρια μετά το φίλτρο σωματιδίων. Αυτό επιτρέπει στον υπερσυμπιεστή να λειτουργεί με την πλήρη ροή μάζας, αυξάνοντας σημαντικά την απόδοση του.

Τα μοντέλα Audi S5 με τον κινητήρα πετρελαίου θα είναι διαθέσιμα στην ευρωπαϊκή αγορά από τον Μάιο του 2019. Για όσους ενδιαφέρονται η τιμή εκκίνησης στη Γερμανία για τα S5 Coupe TDI και S5 Sportback TDI θα είναι 65.300€. Το αξιοσημείωτο είναι πως οι έξτρα επιλογές που υπάρχουν στα δύο αυτοκίνητα ξεπερνούν τα 7.000€ που σημαίνει ότι αξίζει και με το παραπάνω η αγορά τους. Εσείς τι λέτε;