Η ηλεκτροκίνηση φαίνεται πως έχει αρχίσει και κερδίζει όλο και περισσότερο τις εταιρείες αυτοκίνητων. Η Smart παρουσίασε τα καινούργια αμιγώς ηλεκτροκίνητα EQ Fortwo Coupe, EQ Fortwo Cabrio και EQ Forfour. Η κίνηση αυτή της Smart αλλάζει τα δεδομένα, αφού μην ξεχνάμε πως πλέον πηγαίνει σε άλλα μονοπάτια, αφού έχει και άλλους ιδιοκτήτες.

Μπορεί και τα τρία μοντέλα να είναι ηλεκτρικά, όμως εμφανισιακά η δίθυρη έκδοση διαφέρει από την τετράθυρη. Το νέο μοντέλο προσπαθεί να έχει μια πιο δυναμική εικόνα σε σχέση με τους προκατόχους του. Και τα τρία μοντέλα διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, όμως αυτό που δεν ενθουσιάζει είναι πως στο πίσω μέρος τα LED φωτιστικά σώματα είναι στον προαιρετικό εξοπλισμό και όχι στο βασικό.

Στο εσωτερικό έρχονται οι μεγάλες αλλαγές. Η μεγαλύτερη και πιο σημαντική είναι η οθόνη αφής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που υπάρχει, ενώ ψηφιακή είναι και η οθόνη του ταμπλό. Το τριάκτινο τιμόνι διαθέτει τα απαραίτητα χειριστήρια για να μην αποσπάτε ο οδηγός από δρόμο, ενώ τα καθίσματα είναι καλύτερης ποιότητας.

Από μηχανική πλευράς ο κινητήρας χωρητικότητας 1 λίτρου που έχουμε συνηθίσει πλέον δε θα υπάρχει, αφού άλλαξαν όλα. Πλέον τα νέα Smart τροφοδοτούνται από έναν ηλεκτροκινητήρα που διαθέτει μια μπαταρία ιόντων λιθίου 17,6 kWh, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 82 ίππους. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 11,6” για το ForTwo Coupe, 11,9” για το ForTwo Cabrio και 12,7 για το ForFour. Η τελική ταχύτητα και για τα τρία μοντέλα είναι 130 χλμ/ώρα.

Η μέγιστη αυτονομία φτάνει τα 160 χιλιόμετρα, ενώ για να φορτίσει σε οικιακό δίκτυο απαιτεί περίπου 3,5 ώρες, ενώ με τον ταχυφορτιστή απαιτούνται μόλις 40’ για να φτάσει η φόρτιση στο 80%. Όλα αυτά ακούγονται καλά για όποιον θέλει ένα ηλεκτρικό μικρό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις στην πόλη. Για ένα ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη για παράδειγμα θα χρειαστεί τέσσερις στάσεις για να φορτίσει το αυτοκίνητο του και αν υποθέσουμε πως θα θέλει και κάποιες ώρες να φορτίσει θα είναι χάσιμο χρόνου. Βέβαια αυτά με τον καιρό ίσως αλλάξουν.