Τα αυτοκίνητα που είναι σε καθεστώς ακινησίας, όπως όλα δείχνουν θα αποτελούν φορολογητέα ύλη, αφού ύστερα από νέα διάταξη που πέρασε από τη Βουλή δε θα εξαιρούνται, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, στο επίδομα θέρμανσης λαμβάνεται υπόψη ότι αν μια οικογένεια έχει στην κατοχή της περισσότερα από δύο αυτοκίνητα, ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας, δεν θα λάβουν το επίδομα.

Ειδικότερα στην υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης περιόδου 2016 – 2017 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “Εξαιρούνται από την χορήγηση επιδόματος τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητων, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι σε ακινησία”.

Όπως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, όταν ένα όχημα βρίσκεται σε φορολογική ακινησία, με κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία, δεν αποτελεί φορολογητέα ύλη και ο φορολογούμενος δεν το συμπεριλαμβάνει ούτε στην φορολογική του δήλωση, ενώ δεν έχει τεκμήριο διαβίωσης, αλλά ούτε και ο κάτοχός του καταβάλει Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης σε περίπτωση που έχει κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ.

Από εδώ και πέρα, όπως ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο, θα καταγράφεται στο Περιουσιολόγιο όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων ή σκαφών που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο το ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στις μαζικές καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας. Έτσι, το μέτρο αυτό μπορεί να φέρει νέα προβλήματα στους κατόχους αυτοκινήτων που τα έχουν σε ακινησία, βάζοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στους ήδη υπάρχοντες.