Η Mazda στις 9 Φεβρουαρίου του 1989 στο Σικάγο αποκάλυπτε στο κοινό το περίφημο MX – 5, που όπως φαίνεται αγαπήθηκε και με το παραπάνω. Από τότε έχουν περάσει 29 χρόνια και το ιδιαίτερο αυτό μοντέλο αισίως διανύει την τέταρτη γενιά του. Σήμερα το ιαπωνικό μοντέλο παρουσιάζεται ανανεωμένο και περιμένει να οδηγήσει τους κατόχους του σε νέες περιπέτειες.

Ο Masashi Nakayama, Διευθυντής Προγράμματος και επικεφαλής σχεδιαστής για το MX – 5, έχει πει την εξής φράση κλειδί “καινοτομία προκειμένου να διατηρηθεί”. Η φιλοσοφία του σχεδιασμού φαίνεται αμέσως από την επιθετική μορφή που έχει πάρει διατηρώντας το κλασικό Roadster αμάξωμα. Η μαλακή οροφή μειώνει το κόστος κατασκευής, ενώ 7 είναι τα διαθέσιμα χρώματα που μπορεί να διαλέξει κάποιος. Οι ζάντες αλουμινίου 16 και 17” με νέα σχέδια δίνουν μια άλλη όψη στο αυτοκίνητο.

Στο εσωτερικό δεν αλλάζουν πολλά πράγματα σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο. Η θέση του οδηγού είναι το πιο κυρίαρχο κομμάτι για ένα σπορ αυτοκίνητο και τα νέα καθίσματα δίνουν αυτό που ακριβώς χρειάζεται. Το MX – 5 διατηρεί την παραδοσιακή εργονομία του, ενώ προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες όπως το σύστημα ψυχαγωγίας MZD Connect της Mazda με την οθόνη αφής μεγέθους 7”. Επιπλέον, το Apple CarPlay και το Android Auto είναι διαθέσιμα για το MX-5 προσφέροντας πλήρη συνδεσιμότητα με Smartphone.

Μηχανικά το ανανεωμένο MX – 5 θα τροφοδοτείται με δύο SKYACTIV – G βενζινοκινητήρες. Πρόκειται για τον κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 132 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 15,4 κιλά, αλλά και τον κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 184 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 20,9 κιλά. Ο δίλιτρος κινητήρας περιλαμβάνει το σύστημα i – stop της Mazda, κάτι που τον κάνει ακόμα πιο οικονομικό. Και οι δύο κινητήρες συνδυάζονται με το μηχανικό κιβώτιο των 6 σχέσεων, με την κίνηση να μεταφέρεται στους πίσω τροχούς.

Η ασφάλεια των επιβατών είναι το πιο κύριο κομμάτι για τους ανθρώπους της Mazda. Έτσι το MX – 5 εξοπλίζεται με όλα τα νέα συστήματα ασφαλείας. Το i – ACTIVSENSE προσφέρει απόλυτη ασφάλεια, ενώ υπάρχουν πλευρικοί αερόσακοι και σύστημα πίεσης ελαστικών. Επιπλέον προσφέρονται η προειδοποίηση απόκλισης λωρίδας κυκλοφορίας, καθώς και η κάμερα οπισθοπορείας που κάνει το παρκάρισμα ακόμα πιο εύκολο. Οι αισθητήρες βροχής και τα αυτόματα φώτα, όπως και το Smart Brake Smart City, με την μπροστινή κάμερα για την αποφυγή σύγκρουσής με πεζούς, κάνουν το MX – 5 ακόμα πιο ασφαλές.

Το σύστημα αναγνώρισης κυκλοφοριακών σημάτων όπως τα όρια ταχύτητας και η ένδειξη No Entry προειδοποιούν το οδηγό αν υπερβεί τα όρια ταχύτητας αναβοσβήνοντας γραφικά στην οθόνη καθώς ακούγεται και μια ηχητική ειδοποίηση. Όλα τα παραπάνω δίνουν τη μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας που είχε ποτέ το MX – 5, όμως το μεγάλο ατού είναι πως παραμένει ένα από τα πιο αυθεντικά μοντέλα της Mazda.