Στις αρχές Φεβρουαρίου η Fiat είχε αποκαλύψει το νέο οικογενειακό Tipo (Fiat Tipo)  αναβιώνοντας το μοντέλο που υπήρχε 27 χρόνια πριν. Πλέον η ιταλική φίρμα αποκάλυψε τις νέες εκδόσεις του Tipo που αφορούν στην πεντάθυρη έκδοση, καθώς και στην έκδοση Station Wagon. Το ζευγάρι των νέων δύο μοντέλων έχει δυναμικό και εκλεπτυσμένο στιλ προσφέροντας άνεση και ευελιξία. Τα δύο μοντέλα διαθέτουν μια γκάμα με 6 διαφορετικούς κινητήρες προσφέροντας λύσεις για όλα τα βαλάντια. Τέσσερα θα είναι τα επίπεδα του εξοπλισμού δίνοντας λύσεις ακόμα και στον ποιο απαιτητικό πελάτη.

fiat tipo 3Το λανσάρισμα των νέων μοντέλων σηματοδοτεί το μεγάλο comeback της Fiat στη μικρομεσαία κατηγορία, με μια ολοκληρωμένη γκάμα καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των υποψήφιων αγοραστών. Ήδη η τετράθυρη έκδοση του Tipo έχει πουλήσει πάνω από 35.000 μονάδες δείχνοντας πως ξεκίνησε καλά και με τις νέες εκδόσεις θα συνεχίσει ακόμα καλύτερα. Το πεντάθυρο έχει μήκος 4,37 μέτρα, πλάτος 1,79 και ύψος 1,50 μέτρα, ενώ το Station Wagon προσθέτει επιπλέον 20 εκατοστά, φτάνοντας τα 4,57 μέτρα μήκος και 1 εκατοστό στο ύψος που είναι 1,51 μέτρα. Ο χώρος αποσκευών είναι 440 λίτρα, για την πεντάθυρη έκδοση και 550 για το Station Wagon.

Το νέα Tipo έχουν μια πιο αξιόπιστη διάταξη της ανάρτησης για εξαιρετικά ακριβή οδήγηση, λαμπρή κράτημα και εξαιρετική άνεση: ανεξάρτητους τροχούς McPherson στον εμπρός άξονα και διασυνδεδεμένων τροχοί πορείας της ροπής στον πίσω. Οι δύο διατάξεις βελτιστοποιηθεί ώστε να μειωθεί το βάρος και να συμβάλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των καυσίμων του αυτοκινήτου, χωρίς να διακυβεύεται η δυναμική οδηγική εμπειρία. Οι τρεις εκδόσεις εξοπλισμού Pop, Easy και Lounge, μαζί με τους κινητήρες, με τη μέγιστη ισχύ από 95 έως 120 ίππους, είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν όσους οικογενειάρχες το επιλέξουν.

fiat tipo 2Το εξωτερικό ξεχωρίζει για το συνδυασμό δυναμισμού και τη στιβαρότητα, δίνοντας μια αποφασιστική εμφάνιση με ισορροπημένες αναλογίες που παρέχουν μια φυσική ροή μεταξύ των χώρων. Από τη μάσκα χρωμίου με το έμβλημα της Fiat, μέχρι και τα LED φώτα ημέρας, τονίζεται περαιτέρω ο ισχυρός χαρακτήρας του αυτοκινήτου. Το μεγάλο καπό και οι πλευρές των αυτοκινήτων διατηρούνται από μια σταθερή γραμμή που εκτείνεται από τα μπροστινά φωτιστικά σώματα μέχρι και τα πίσω φανάρια. Η γκάμα των χρωμάτων περιλαμβάνει οκτώ χρώματα Gelato White, Maestro Grey, Grey Colosseo, Pearl Sand, Magnetic Bronze, Amore Red, Mediterraneo Blue and Cinema Black.

Με το μοναδικό στυλ της Fiat, οι νέες προσθήκες στην οικογένεια του Tipo είναι γεμάτες με έξυπνες λύσεις που κάνουν τη ζωή του οδηγού και των επιβατών καλύτερη. Το εσωτερικό των οχημάτων είναι εύκολα προσβάσιμο από τον οδηγό και τους επιβάτες, ενώ η αποθήκευση προσωπικών αντικειμένων, όπως smartphones, κονσόλες παιχνιδιών, μπουκάλια, κέρματα και πολλά άλλα, γίνεται παιχνιδάκι με τους χώρους που προσφέρονται. Στον εξαιρετικά πλούσιο βασικό εξοπλισμό κάνει το ντεμπούτο το καινοτόμο UconnectTM 7 σύστημα, το οποίο διαθέτει μια έγχρωμη οθόνη μεγέθους 7”. Το σύστημα τελευταίας γενιάς περιλαμβάνει μία Bluetooth με Hands – Free συνεχούς ροής ήχου, συσκευή ανάγνωσης κειμένου και αναγνώριση φωνής, θύρες AUX και USB με την ένταξη iPod, πίσω κάμερα στάθμευσης και το νέο σύστημα πλοήγησης TomTom.

fiat tipo 4Οι χρήστες που θα κατεβάσουν το app από το App Store ή το Google Play Store στο smartphone τους, μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα οφέλη του UconnectTM LIVE, συμπεριλαμβανομένων streaming μουσικής με Deezer και TuneIn, ειδήσεις από το Reuters, που συνδέονται με την πλοήγηση του TomTom, καθώς επιτρέπει και την επαφή με τους φίλους μέσω Facebook και Twitter. Εκτός από την εξοικονόμηση, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση των περιβαλλοντικών επιδόσεων και τη συντήρηση του αυτοκινήτου τους όπου κι αν βρίσκονται.

Η γκάμα των κινητήρων αποτελείται από 6 επιλογές (όλα Euro 6 για την ευρωπαϊκή αγορά) σε τρία διαφορετικά μεγέθη, με τρεις επιλογές καυσίμου. Δύο επιλογές πετρελαίου και τρεις βενζίνης και μια LPG. Τη βασική βενζινοκίνητη έκδοση να αποτελεί ο κινητήρας χωρητικότητας 1,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 95 ίππους. Η δεύτερη επιλογή βενζίνης αποτελείται από τον T – Jet χωρητικότητας 1,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 120 ίππους, ενώ η τελευταία επιλογή αποτελείται από τον E – Torq κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 110 ίππους.

fiat tipo 5Από πλευράς πετρελαίου υπάρχουν δύο Turbodiesel MultiJet II κινητήρες χωρητικότητας 1,3 και 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 95 και τους 120 ίππους. Επιπλέον, υπάρχει και η επιλογή του T – Jet κινητήρα βενζίνης και υγραερίου, χωρητικότητας 1,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 120 ίππους. Οι κινητήρες συνεργάζονται με τέσσερις τύπους μετάδοσης, ένα χειροκίνητο με 5 ταχύτητες, ένα χειροκίνητο με 6 ταχύτητες, καθώς και ένα αυτόματο με μετατροπέα ροπής και ένα αυτόματο διπλού συμπλέκτη.

Η οικογένεια των νέων Tipo στοχεύει να χτυπήσει την καρδιά της αγοράς, προσφέροντας τα πιο σύγχρονα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Τα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν 6 αερόσακους και το σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών. Επιπλέον, προσφέρονται ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας συμπεριλαμβανομένων του Panic Brake Assist, του ABS, του TCS και του Hill Start Assist. Επίσης, είναι διαθέσιμα το Cruise Control και το Adaptive Cruise Control, το οποίο χρησιμοποιεί ένα ραντάρ τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος του οχήματος για να ανιχνεύσει εμπόδια στην πορεία του αυτοκινήτου. Το σύστημα επανέρχεται στην καθορισμένη ταχύτητα, αν ο δρόμος είναι καθαρός. Κάθε φορά που ένα αυτοκίνητο ανιχνεύεται, το σύστημα διατηρεί την απόσταση ασφαλείας αυτόματα και προσαρμόζει την ταχύτητα ανάλογα με αυτή του μπροστινού αυτοκινήτου.

fiat tipo 6Τέλος, άνεση και ασφάλεια εξασφαλίζεται με τους πίσω αισθητήρες στάθμευσης και μια πίσω κάμερα, η οποία επιτρέπει πεντακάθαρες εικόνες στην οθόνη του UconnectTM, προσφέροντας μαζί αισθητήρες βροχής και φώτων όπως και τον ηλεκτροχρωματικό καθρέπτη. Το Fiat Tipo σε οποιαδήποτε από τρεις εκδόσεις και να προτιμηθεί είναι σίγουρο πως θα δώσει στον ιδιοκτήτη του ένα ασφαλές και ευέλικτο μοντέλο, που όμως δε μπορεί να μη χαρακτηριστεί οικογενειακό. Με τους άπλετους χώρους για όλη την οικογένεια γίνεται ο πιο ευχάριστος χώρος για ένα ταξίδι ή ακόμα για μια βόλτα μέσα στην πόλη. Ίσως να είναι το επόμενο σας αυτοκίνητο.