Η έκθεση CES, η οποία διεξάγεται κάθε Ιανουάριο στο Λας Βέγκας, έχει πάντα να μας δείχνει καινούργια τεχνολογικά ευρήματα και καινοτομίες. Εκεί η Volkswagen παρουσίασε το νέο μελλοντικό ηλεκτροκίνητο όχημα της με την ονομασία BUDD – e. Ουσιαστικά σύμφωνα με τους Γερμανούς πρόκειται για το μέλλον της αυτοκίνησης. Το συνολικό μήκος φτάνει τα 4,59 μέτρα, το πλάτος τα 1,94 και το ύψος τα 1,83 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο είναι στα 3,15 μέτρα.

volkswagen budd-e 3Μπορεί να μην πρόκειται για ένα μικρό μοντέλο, όμως είναι αρκετά ευρύχωρο και άνετο για τους επιβάτες. Η πρώτη ματιά τραβιέται επάνω στη μεγάλη μάσκα με το σήμα της Volkswagen και στα μικρά LED φωτιστικά σώματα. Στο πίσω μέρος δεσπόζει ο μεγάλος προφυλακτήρας με τα φωτιστικά σώματα και η αεροτομή που βρίσκεται στην επάνω μέρος του αμαξώματος. Η εξωτερική εμφάνιση ολοκληρώνεται με τις ζάντες αλουμινίου μεγέθους 21”.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό δεσπόζει η κεντρική κονσόλα με τη μεγάλη οθόνη, καθώς και το τιμόνι δύο ακτινών. Η μεγάλη οθόνη χωρίζεται σε μικρότερες στην οποία απεικονίζεται ολόκληρη η κατάσταση του αμαξώματος και φυσικά οι πληροφορίες πολυμέσων, μαζί με το ραδιόφωνο.  Αυτό όμως που το κάνει πιο εντυπωσιακό είναι η τεχνολογία “Smart Home” που μπορεί να συνδέσει το αυτοκίνητο με την οικία του ιδιοκτήτη και τις συσκευές που βρίσκονται σε αυτό. Το “Gesture Control 2.0” επιτρέπει στον οδηγό και τους επιβάτες να ελέγχουν μια σειρά από τεχνολογίες του αυτοκινήτου, ενώ το Active Info Display δίνει με ένα διαφορετικό τρόπο τις διάφορε λειτουργίες του αυτοκινήτου.

volkswagen budd-e 2Μηχανικά τα το BUDD – e εφοδιάζεται με το σύστημα Modular Electric Drive Kit, με τις μπαταρίες να είναι 92,4 kWh. Δύο ηλεκτροκινητήρες είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του οχήματος με συνολική ροπή να φτάνει τα 50 κιλά (29,3 ο ένας και 20,3 ο δεύτερος). Η απόσταση που μπορεί να διανύσει το ηλεκτρικό όχημα της Volkswagen με μια μόνο φόρτιση είναι533 χιλιόμετρα. Επιπλέον, το 80% της φόρτισης μπορεί να επιτευχθεί σε μόλις 30 λεπτά, αφού στην οροφή βρίσκονται φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Volkswagen η τελική ταχύτητα του BUDD – e φτάνει τα 180 χλμ/ώρα, ενώ το 0 – 100 ολοκληρώνεται σε 6,9”. Αυτό που είναι ακόμα πιο θετικό είναι οι μηδενικές εκπομπές ρύπων, οι οποίες απαλλάσσουν αρκετούς από τον εφιάλτη των τελών κυκλοφορίας στη χώρα μας. Οι Γερμανοί δεν αποκάλυψαν αν και πότε θα το δούμε στην παραγωγή, αλλά εάν ένα τέτοιο όχημα βρεθεί στην παραγωγή είναι σίγουρο πως θα απαλλάξει πολλούς από το κόστος της ακριβής βενζίνης, αφού οι μετακινήσεις θα γίνονται με ρεύμα και μάλιστα με τη βοήθεια του ήλιου.