26 μαθητές στην επαγγελματική σχολή Skoda κατασκεύασαν το Coupe των ονείρων τους, ονομάζοντας το Skoda Atero. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο, βασισμένο στο Skoda Rapid Spaceback. Το πλήρως λειτουργικό όχημα αποτελεί το τρίτο αυτοκίνητο των μαθητών από την ακαδημία της Skoda. “Ακριβώς όπως και οι προκάτοχοί του, το Skoda Atero αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο των μαθητών μας στην τεχνολογική εξειδίκευση. Τις ευχαριστίες μας σε όλους όσους έχουν στηρίξει το project“, δήλωσε ο Bohdan Wojnar, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ανθρώπινου Δυναμικού της Skoda.

skoda atero 2Ο Michael Oeljeklaus, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στον τομέα παραγωγής της Skoda πρόσθεσε “Αυτό το έργο αποδεικνύει το τί είναι ικανοί να κάνουν οι μαθητές μας. Οι νέοι άνθρωποι εργάζονται με ιδιαίτερο ζήλο και αφοσίωση. Για ακόμα μια φορά, το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο, συγκινητικό και μοναδικό όχημα, που οι συνάδελφοι που εμπλέκονται μπορεί να είναι πολύ υπερήφανοι”.

Οι μαθητές έχουν κατασκευάσει ένα πλήρως λειτουργικό, μοναδικό αυτοκίνητο και με αυτό τον τρόπο η Skoda συνεχίζει μια παράδοση, που ακόμα είναι στα σπάργανα. Το 2014, μια ομάδα φοιτητών ανέπτυξε το Ultra – Compact Citijet Convertible, ενώ το 2015 ακολούθησε το Funstar. Ο στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει την εξειδίκευση και τη δημιουργικότητα των μαθητών.

skoda atero 5Οι φοιτητές ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο Skoda Atero στο τέλος του 2015. Η ομάδα των 26 φοιτητών από την επαγγελματική σχολή της Skoda στο Mlada Boleslav, τέσσερις  γυναίκες και 22 άνδρες, ανέπτυξε και εφάρμοσε το Concept με την υποστήριξη των εκπαιδευτών, του τμήματος τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς και με εκείνο του σχεδιασμού και παραγωγής. “Αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία για όλους να συναντήσουν νέους ανθρώπους, να δημιουργήσουν φιλίες σε όλους τους τομείς, καθώς και να δοκιμάσουν και να θέσουν τις θεωρητικές γνώσεις στην πράξη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας φοιτητών, Dan Voce, προσθέτοντας ότι “αυτό το έργο πήρε περίπου 1.700 ώρες εργασίας για να ολοκληρωθεί, και είμαστε όλοι πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα”.

Έχοντας μήκος 4,3 μέτρα, το Skoda Atero είναι ένα συμπαγές Coupe με δύο πόρτες. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το όχημα που αποτέλεσε τη βάση για το σχεδιασμό ήταν στην πραγματικότητα το Skoda Rapid Spaceback, η μετατροπή ήταν ακόμα πιο ολοκληρωμένη από τα δύο προηγούμενα αυτοκίνητα που είχαν κατασκευάσει οι φοιτητές. Οι κολόνες έχουν μετακινηθεί προς τα πίσω, ενώ η κλίση είναι πιο έντονη. Η κεκλιμένη γραμμή οροφής αρχίζει σε προγενέστερο σημείο, ενώ η άκρη του παραθύρου πίσω από τις πόρτες είναι προς τα πάνω.

skoda atero 4Επιπλέον, οι αεραγωγοί προστέθηκαν στο καπό και οι πόρτες έχουν επεκταθεί, η πίσω πόρτα είναι ευθυγραμμισμένη με τη νέα γωνία και τη μεγάλη αεροτομή, ενώ τα πίσω φώτα έχουν και αυτά τροποποιηθεί. Ο πίσω προφυλακτήρας περιβάλλει τις μεγάλες απολήξεις του συστήματος εξάτμισης, το οποίο προέρχεται από την Octavia RS, ενώ στο μπροστινό προφυλακτήρα βρίσκεται ενσωματωμένος ένας μεγάλος αεραγωγός. Τα φωτιστικά σώματα του Skoda Atero διαθέτουν τεχνολογία LED με κόκκινο οπίσθιο φωτισμό.

Ο TSI κινητήρας χωρητικότητας 1,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 125 και το 7τάχυτο DSG κιβώτιο έχουν χρωματικές αλλαγές, ενώ παράλληλα η ομάδα των φοιτητών έχει προχωρήσει και σε σημαντικές αλλαγές στο αμάξωμα. Οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 18” προέρχονται από την Skoda Octavia και είναι βαμμένοι μαύροι με κόκκινες ρίγες, ενώ διαθέτει αεριζόμενα δισκόφρενα στους εμπρός τροχούς.

skoda atero 3Το Skoda Atero είναι βαμμένο σε μεταλλικό Black Magic χρώμα, τα αξεσουάρ (πτέρυγα, αεροτομή, μαρσπιέ) έρχονται σε Corrida Κόκκινο, ενώ η μάσκα, η εισαγωγή αέρα και ο διαχύτης του αέρα περιβάλλονται επίσης από κόκκινο περίγραμμα. Στο εσωτερικό, ο κόκκινος φωτισμός δημιουργεί μια σπορ ατμόσφαιρα, που ενισχύεται από την τεχνολογία LED, ενώ τα 1.800 Watt του ήχου αποδίδονται από τα 14 ηχεία, με το subwoofer να έχει ισχύ 400 Watt.

Με το Skoda Atero, η τσεχική εταιρεία υπερτονίζει την υψηλή ποιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης των φοιτητών της. Η επαγγελματική σχολή της Skoda ιδρύθηκε το 1927 και προσφέρει τριών και τεσσάρων ετών μαθήματα κατάρτισης στο τεχνικό τμήμα, που οδηγεί είτε σε δίπλωμα μαθητείας, είτε σε απολυτήριο που δίνει πρόσβαση για είσοδο σε πανεπιστήμιο. Μέχρι τώρα περίπου 900 φοιτητές πλήρους φοίτησης, το 14% των οποίων είναι γυναίκες, είναι εγγεγραμμένοι σε 14 προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Περίπου 100 εργαζόμενοι βελτιώνουν τα υπάρχοντα προσόντα τους με επιπλέον μαθήματα κατάρτισης, ενώ με την επιτυχή ολοκλήρωση, σε όλους τους απόφοιτους της επαγγελματικής σχολής προσφέρεται μια θέση εργασίας στη Skoda.