Το νέο MINI έρχεται με σκοπό να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις της βρετανικής φίρμας θέτοντας ψηλά τον πήχη στους υποψήφιους αγοραστές με αυτά που θα προσφέρει. Η παρουσίαση έγινε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ των Η.Π.Α., η οποία διεξήχθη από τις 20 έως 28 Ιανουαρίου. Το νέο μοντέλο της βρετανικής εταιρείας διαθέτει τρεις εκδοχές το τρίθυρο MINI Hardtop, το τετράθυρο MINI Hardtop και το MINI Cabrio. Παράλληλα παρουσιάζονται και τα MINI Cooper S Hardtop και MINI Cooper S Convertible.

Με την αναβάθμιση ο Βρετανός κατασκευαστής αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας υπογραμμίζει τον ώριμο χαρακτήρα και το ξεχωριστό χάρισμα της τελευταίας γενιάς MINI. Ένα μαύρο πλαίσιο για την τυπική έκδοση των προβολέων προσθέτει εντυπωσιακή έμφαση στην εμπρόσθια όψη του νέου MINI Hardtop, της νέας πόρτας MINI Hardtop 4 και του νέου MINI Cabrio, ενώ τα πίσω φώτα διαθέτουν νέο σχεδιασμό σε συνδυασμό με τους LED προβολείς. Φυσικά τον τελευταίο καιρό η βρετανική προέλευση της μάρκας φαίνεται αμέσως αφού στα φωτιστικά σώματα διαγράφεται η μορφή της βρετανικής σημαίας.

Τρία νέα μεταλλικά χρώματα συμπληρώνουν το φάσμα των χρωμάτων του αμαξώματος. Το Hardtop MINI Cooper S διαθέτει ένα μεταλλικό Solaris Orange, ενώ το MINI Cooper S Convertible έχει το μεταλλικό Starlight Blue. Επίσης, για πρώτη φορά θα υπάρχει και η μεταλλική απόχρωση Emerald Grey. Για όσους προτιμούν κάτι πιο κλασικό προσφέρεται το Piano Black Exterior. Όλα τα νέα MINI έχουν πλέον το λογότυπο της εταιρείας μπροστά, πίσω, αλλά και στο τιμόνι και την κεντρική οθόνη οργάνων. Επίσης, έχει προστεθεί και νέα σχέδια στις ζάντες αλουμινίου.

Στο εσωτερικό έχουν αλλάξει πολλά με τα καθίσματα να διαθέτουν το Malt Brown δέρμα της Chester, καθώς και διακοσμητικές λωρίδες με οπίσθιο φωτισμό στο μοτίβο Union Jack στην πλευρά του συνοδηγού και του πίνακα οργάνων. Το λειτουργικό σύστημα περιλαμβάνει μια οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό, αλλά και οθόνη για τον πίνακα οργάνων.

Οι νέες λειτουργίες MINI Connected προσφέρουν μια ποικιλία ψηφιακών υπηρεσιών σε επίπεδο premium, διαθέτοντας νέες υπηρεσίες όπως είναι το MINI Online, το οποίο περιλαμβάνει τις τρέχουσες ειδήσεις και τις καιρικές συνθήκες. Εκτός από την έξυπνη κλήση έκτακτης ανάγκης και τις υπηρεσίες MINI Teleservices, είναι πλέον δυνατή η χρήση απομακρυσμένων υπηρεσιών και πληροφοριών κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο. Μια άλλη διαθέσιμη λειτουργία πλέον είναι και το Apple CarPlay.

Από μηχανικής πλευράς υπάρχουν εκδόσεις για όλα τα γούστα. Στου κινητήρες βενζίνης προσφέρονται ιπποδυνάμεις 75, 102, 136 και 192 ίππους, ενώ αυτοί του πετρελαίου είναι 95, 116 και 170 ίπποι. Η μέση κατανάλωση καυσίμου με βάση τον κατασκευαστή είναι από 4,8 έως 6,3 λίτρα ανάλογα την έκδοση, ενώ οι εκπομπές ρύπων κυμαίνονται από 109 έως 144 γρ/χλμ. Φυσικά, θα υπάρξουν και οι έκδοση MINI John Cooper Works Clubman και MINI John Cooper Works Countryman, οι οποίες τροφοδοτούνται από τον 4κύλινδρο κινητήρα με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 228 ίππους.

Μπορεί να μην έγιναν οι τεράστιες αλλαγές σε ένα νέο μοντέλο που θα ήθελαν οι περισσότεροι, όμως το MINI παραμένει πάντα ένα από τα μοντέλα που σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα. Λίγο η ιστορία του, λίγο και ότι δεν έχει μεγάλες αλλαγές στην πορεία του το καθιστούν σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα στην ιστορία της αυτοκίνησης.