Η Nissan παρουσίασε επίσημα την τρίτη γενιά του Qashqai, θέλοντας να συνεχίσει την επιτυχία που έχει γράψει μέχρι τώρα το ιαπωνικό μοντέλο. Το νέο Qashqai θέλει να αλλάξει τα δεδομένα που γνωρίζουμε, αφού και ηλεκτροκινητήρα θα έχει και παρουσιάζει ένα πιο σπορ σχεδιασμό, κυρίως στο πίσω μέρος, αλλά και αφήνει στην ιστορία πλέον τους πετρελαιοκινητήρες.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες το νέο Qashqai σχεδιάστηκε για τις ευρωπαϊκές ανάγκες στο Λονδίνο, ενώ για τα υπόλοιπα μέρη την ευθύνη έχει όλο το τεχνικό κέντρο της Nissan που βρίσκεται στο Cranfield της Αγγλίας. Το νέο μοντέλο έχει μήκος 4,42 μέτρα, πλάτος 1,83 μέτρα, ύψος 1,63 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,66 μέτρα. Έτσι σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο μεγαλώνει κατά 35 χιλιοστά, γίνεται πιο πλατύ κατά 32 χιλιοστά, ενώ ψηλώνει κατά 25 χιλιοστά.

Η Nissan κατασκεύασε τα φτερά, το καπό και τις πόρτες από αλουμίνιο, μειώνοντας το συνολικό βάρος κατά σχεδόν 24 κιλά. Το νέο μοντέλο είναι πιο μυώδης, ενώ διαθέτει τη V-Motion μάσκα με τις λεπτομέρειες χρωμίου, καθώς και τους νέους Full-LED Matrix προβολείς μαζί με τα LED φώτα ημέρας. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής και τα LED φωτιστικά σώματα. Η εξωτερική εμφάνιση ολοκληρώνεται με τις ζάντες αλουμινίου μεγέθους 20”. Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 11 χρωματισμούς, ενώ υπάρχουν και 5 συνδυασμοί δύο χρώματος που ανεβάζουν τα συνολικές επιλογές σε 16.

Στο εσωτερικό οι Ιάπωνες θέλουν να τα αλλάξουν όλα και όπως φαίνεται το πέτυχαν. Αυτό που τραβάει αμέσως τα βλέμματα είναι οι δύο ψηφιακές οθόνες μια για τον πίνακα οργάνων και μια αφής με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από την οθόνη μεγέθους 12,3”, ενώ διαθέτει και την head-up display μεγέθους 10,8”, η οποία απεικονίζει όλες τις πληροφορίες στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει η οθόνη αφής μεγέθους 9”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Τα συστήματα Apple Carplay και Android Auto κάνουν παιχνίδι τη σύνδεση με τα smartphone, ενώ υπάρχουν και το σύστημα της Amazon Alexa. Το ηχοσύστημα της Bose με τα 12 ηχεία αναβαθμίζει το ήχο, ενώ υπάρχει ο ασύρματος φορτιστής και αρκετές θύρες USB. Η Nissan θέλοντας να ανεβάσει τον πήχη της πολυτέλειας προσφέρει τα δερμάτινα καθίσματα Nappa με λειτουργεία μασάζ. Εκτός όμως όλων των παραπάνω θα υπάρχει το αναβαθμισμένο ProPilot με Navi-link, το οποίο θα μπορεί να διαβάζει τις πινακίδες κυκλοφορίας και να προσαρμόζει την ταχύτητα του οχήματος σύμφωνα με αυτές.

Από μηχανική πλευράς, ο ηλεκτρισμός μπαίνει για τα καλά στη ζωή αυτών που θα το επιλέξουν να το αποκτήσουν. Οι δύο εκδόσεις βενζίνης με το ήπιο υβριδικό σύστημα που θα υπάρχουν, θα είναι με τον DiG-T κινητήρα χωρητικότητας 1,3 λίτρων και τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 140 και τους 158 ίππους. Εκτός όμως από τις δύο εκδόσεις βενζίνης με το ήπιο υβριδικό σύστημα, θα υπάρχει και το σύστημα e-Power, απόδοσης 190 ίππων, το οποίο συνδυάζεται με το βενζινοκινητήρα των 1.500 κ.εκ. Και οι τρείς εκδόσεις θα μπορούν να συνδυαστούν είτε με το μηχανικό κιβώτιο των 6 σχέσεων, είτε με το αυτόματο CVT κιβώτιο, με την κίνηση να μεταφέρεται στου δύο ή και στους τέσσερις τροχούς.

Η ανάρτηση του νέου Qashqai αποτελείται από γόνατα MacPherson μπροστά, ενώ πίσω υπάρχουν διαφορές ανάλογα την έκδοση. Έτσι στις προσθιοκίνητες εκδόσεις θα υπάρχει ο ημιάκαμπτος άξονας, ενώ στις τετρακίνητες εκδόσεις θα βλέπουμε την ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων. Για όσους ενδιαφέρονται το νέο Nissan Qashqai θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της ιαπωνικής εταιρείας στο  Sunderland της Αγγλίας, ενώ αναμένεται να βρεθεί στις αγορές μέσα στο έτος που διανύουμε, εκτός της έκδοσης e-Power που αναμένεται μέσα στο 2022.