Το νέο Infiniti QX30, το οποίο έχει κάνει την πρώτη του εμφάνιση εδώ και λίγο καιρό, αποτελεί τη νέα πρόταση της Infiniti για όσους επιθυμούν ένα Premium Crossover μοντέλο με δραστήριο χαρακτήρα, γεγονός που κάνει την εταιρία να στραφεί σε ένα Target Group, ηλικιακά μικρότερο από τα συνηθισμένα.  Εκτός όμως από αυτή την κίνησή της, η Infiniti, με το νέο αυτό μοντέλο περνά και στην επόμενη φάση του πλάνου της για την παγκόσμια ανάπτυξη της, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων, αφού και το 2015 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές, με την αύξηση των πωλήσεων  να φτάνει το 16% και τους αριθμούς των πωληθέντων μονάδων να αγγίζουν σε κάποιες αγορές, όπως η αμερικάνικη, τα επίπεδα του 2005.

infiniti qx30 2Η ερώτηση όμως είναι. Ποια είναι η ταχύτερη αναπτυσσόμενη κατηγορία αυτοκινήτων αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Σαφώς, τα Crossover. Η Infiniti λοιπόν έρχεται να γεφυρώσει το κενό που υπάρχει ανάμεσα στα Compact και τα εξαιρετικά μεγάλα Crossover μοντέλα του ανταγωνισμού, δημιουργώντας ένα ευέλικτο, άνετο, βολικό, σχεδιαστικά μοναδικό και έξυπνο μοντέλο, χωρίς την ίδια στιγμή να χάνεται ο γνωστός Premium χαρακτήρα της ιαπωνικής εταιρίας.

Εξωτερικά διατηρεί πολλά στοιχεία από το τολμηρό concept μοντέλο που είχε παρουσιαστεί στην Γενεύη το 2015, όπως οι ανάγλυφες γραμμές που ακολουθούν μια εξαιρετική ροή αγκαλιάζοντας τα εμπρός φτερά καταλήγοντας στα πίσω φωτιστικά σώματα. Στο εμπρός μέρος η χαρακτηριστική γρίλια πλαισιώνεται από τα φώτα, ενώ κάτω από αυτή έχει λάβει τη θέση του ο νέος προφυλακτήρας. Το καπό χάρη στις καμπυλωτές γραμμές που περιγράψαμε διαθέτει μια μυώδη εμφάνιση, η οποία μεταφέρεται και στο πίσω μέρος μέσα από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του πίσω παραθύρου, τους φουσκωμένους θόλους των τροχών και το νέο προφυλακτήρα.

infiniti qx30 4Στο εσωτερικό η εταιρία, διατήρησε τον τολμηρό σχεδιασμό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία μάχη μεταξύ κλασικού, συμμετρικού και εκφραστικού, δυναμικού μοντέρνου σχεδιασμού, γεγονός που δημιουργεί ένα εξαιρετικά ευχάριστο περιβάλλον για να βρίσκεται κανείς. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετικής ποιότητας, με βασική επιλογή να είναι το μαύρο ύφασμα, ενώ προαιρετικά μπορεί να επιλεχθεί και δέρμα Nappa σε δύο χρώματα, μαύρο ή μπεζ.

Σημαντικό ρόλο στην άνεση κατά τη διαδρομή και στη ξεκούραστη οδήγηση θα παίξουν και τα νέα καθίσματα, τα οποία διαθέτουν την εξελιγμένη τεχνολογία “Spinal Support”. Τί σημαίνει αυτό; Προσεκτικός σχεδιασμός των καθισμάτων, ώστε να λάβουν κλίσεις παρόμοιες με την ανθρώπινη σπονδυλική στήλη στοχεύοντας στην καλή στάση του σώματος και την ελάχιστη πίεση των μυών. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η δουλειά που έχει γίνει για την μείωση των θορύβων ώστε στο εσωτερικό του QX30 να επικρατεί η απαραίτητη ησυχία και ηρεμία που δεν επηρεάζει και δεν κουράζει κατά κύριο λόγο τον οδηγό. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη χρήση εξαιρετικών υλικών που μειώνουν το θόρυβο του αέρα και του δρόμου, αλλά και μέσα από την ακαμψία του πλαισίου που μειώνει τις δονήσεις και τους θορύβους που προκαλούνται από τους κακής ποιότητας δρόμους.

infiniti qx30 3Όσον αφορά στο μηχανικό σύνολο, οι κινητήρες που θα χρησιμοποιηθούν Diesel και βενζίνης, θα διαφέρουν για την κάθε αγορά στην οποία θα διατίθεται το QX30, ωστόσο το αυτόματο κιβώτιο των 7 σχέσεων που συνεργάζεται άψογα με το ευφυές σύστημα τετρακίνησης θα διατίθεται σε όλες τις χώρες και θα κάνει τη λειτουργία του κινητήρα να μοιάζει συνεχόμενη, αφού και το κιβώτιο στην αυτόματη λειτουργία και χάρη στο διπλό συμπλέκτη έχει πάντοτε έτοιμη την επόμενη σχέση με στόχο την μείωση του χρόνου της αλλαγής στο ελάχιστο.

Το σύστημα της τετρακίνησης στο οποίο αναφερθήκαμε, χαρακτηρίζεται ως ευφυές, προσφέροντας τη δυνατότητα αποστολής έως και 50% της ισχύος στον πίσω άξονα, με αποτέλεσμα το QX30 να επιτυγχάνει εξαιρετικά επίπεδα πρόσφυσης ακόμη και σε δρόμους με χαμηλούς συντελεστές τριβής που οφείλονται σε οποιοδήποτε παράγοντα. Επίσης, σε περίπτωση όπου ένας τροχός σπινάρει, το σύστημα μόνο του το φρενάρει μεταφέροντας την ισχύ στους τροχούς με πλήρη πρόσφυση. Έτσι το QX30 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όποια επιφάνεια επιθυμεί ο οδηγός, κινούμενο με σιγουριά και ασφάλεια ακόμη και σε μεγάλες ταχύτητες. Στις μεγάλες ταχύτητες βέβαια παρών δηλώνει και το σύστημα της ανάρτησης, το οποίο διαθέτει πιο σφιχτές ρυθμίσεις, στοχεύοντας σε μία πιο ομαλή και χωρίς κλίσεις πορεία, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στους επιβάτες.

infiniti qx30 5Τα τεχνολογικά συστήματα με τα οποία η Infiniti έχει εφοδιάσει το QX30 όπως για παράδειγμα το Around View Monitor, το οποίο διαθέτει σύστημα ελέγχου κινούμενων αντικειμένων και το εξαιρετικό Park Assist, κάνουν το QX30 το πιο εύκολο όχημα της κατηγορίας τους στο παρκάρισμα, ενώ το Intelligent Cruise Control διαθέτει ραντάρ τοποθετημένο στο σήμα της εταιρείας που βρίσκεται στο εμπρός μέρος για να μην επηρεάζει την εμφάνιση, προσφέροντας ταυτόχρονα την άνεση της οδήγησης χωρίς το άγχος της αυξομείωσης ταχύτητας. Στο ψυχαγωγικό τομέα, το QX30 διαθέτει το σύστημα InTouch, που πρώτη φορά είχαμε συναντήσει στο Q50, το οποίο εκτός από την διαχείριση μέσω της οθόνης αφής των 7”, μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί και με τη φωνή του χάρη στην ύπαρξη της Voice Recognition επιλογής.

Οι πωλήσεις του QX30 αναμένονται να ξεκινήσουν στα μέσα του 2016 και ειδικά για την Ευρώπη το συγκεκριμένο μοντέλο είναι πολύ σημαντικό, αφού θα αποτελέσει το πρώτο αυτοκίνητο της Infiniti, το οποίο θα παράγεται επί ευρωπαϊκού εδάφους και πιο συγκεκριμένα στις νέες εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ. της εταιρίας στην πόλη Sunderland του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συνολική επένδυση για τις εγκαταστάσεις ξεπέρασαν τα 1.700.000.000€, ενώ ταυτόχρονα άνοιξαν 300 νέες θέσεις εργασίας και 4.000 ήδη εργαζόμενοι, έλαβαν ειδική εκπαίδευση για την υποστήριξη του εγχειρήματος.

Δημήτρης Τσιάρας