Οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, σε κάποια διαδρομή της ζωής μας έχουμε υπερβεί τα όρια ταχύτητας. Οι περισσότεροι από εμάς είτε έχουν φωτογραφηθεί, είτε έχουν πέσει στο λεγόμενο μπλόκο της αστυνομίας, με αποτέλεσμα την κλήση, πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο. Στη Φινλανδία όμως φαίνεται πως ο νόμος είναι πιο αμείλικτος και εφαρμόζεται άμεσα.

Πώς θα σας φαινόταν αν πληρώνατε μια κλήση 54.024€ επειδή ξεπεράσατε το όριο ταχύτητας; Όχι δεν υπάρχει κανένα λάθος αριθμητικό. Η κλήση είναι ακριβώς αυτό το ποσό και προήλθε όταν τα radar της αστυνομίας εντόπισαν ένα αυτοκίνητο να κινείται με 103 χλμ/ώρα, την ώρα που το όριο ταχύτητας είναι τα 80 χλμ/ώρα. Γιατί ο Φιλανδός αναγκάστηκε να καταβάλει αυτό το ποσό για μια κλήση; Είναι απλό, αφού κάθε φυσικό πρόσωπο τιμωρείται με πρόστιμο, το οποίο εξαρτάται από το μέγεθος της φορολογικής δήλωσης.

Ο Φιλανδός οδηγός την προηγούμενη χρονιά είχε δηλώσει συνολικά εισοδήματα 6.500.000€, με αποτέλεσμα τα 54.024€ με τα οποία χρεώθηκε να φαίνονται απλοί αριθμοί για τα δικά του δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, το ρεκόρ κλήσης στη Φιλανδία είναι τα 116.000€, όταν τα radar εντόπισαν μια Harley Davidson να κινείται με 75 χλμ/ώρα, όταν το όριο ήταν τα 50 χλμ/ώρα.

Όπως και να το δούμε, το να πληρώσει κάποιος για μια κλήση υπερβολικής ταχύτητας περισσότερα από 100.000€, είναι κάτι παράλογο. Στην Ελλάδα εάν ίσχυε και εφαρμοζόταν κάποιος τέτοιος νόμος, το πιθανότερο είναι πως οι “γκαζιάρηδες” οδηγοί θα είχαν συνετιστεί και η κίνηση εντός ορίων θα ήταν κάτι συνηθισμένο για όλους.